Как да запазим цвета на косата за по-дълго?

При боядисаните коси има няколко трика, които ще накарат гривата да остане блестяща.

Ася Иванова
Ася Иванова 16 ноември 2023

Фотография: Pexels.com

Всяка една от нас, която боядисва косата си било то заради бели кичури или заради играта с експериментирането, иска да запази цвета за по-дълъг период от време.

Ако боядисването не е нещо ново за вас, то сте се сблъсквали с факта, че само след три седмици разкошното шоколадово кафяво става по-скоро кално, а наситеното и бляскаво червено е почти изчезнало. И съответно сте наясно как бързо се изпразва портмонето ви, щом се наложи да посетите салона. Ние сме насреща! Даваме ви няколко трика,с които ще можете да удължите времето, в което ще се радвате на супер цвят.

ПОДГОТВЕТЕ КОСАТА

Истината е, че повечето жени обръщат внимание на грижата за косата след боядисване. Можете обаче да помогнете на косата да абсорбира и задържи боята по-добре, като я подготвите преди боядисването. Седмицата преди процедурата подгответе косата с дълбока хидратация с протеинова терапия. Здравата коса задържа цвета, като го "запечатва". Затова подменете обичайния си шампоан с такъв, който предлага кератинова терапия. Кератинът предпазва външната кутикула от увреждане и възстановява вече увредените протеини отвътре навън. В деня преди да се отправите към салона пропуснете шампоана. Ако оставите косата ден или два с естествените масла, ще предпазите скалпа. Но ако сте решили да си правите кичури или омбре, чистата коса е по-добрият вариант.

блондинка

БЕЗ КЪПАНЕ

Един важен въпрос, на който непременно трябва да дадем отговор, е колко време трябва да чакате преди да се изкъпете след боядисване. Най-краткият и правилен отговор е - колкото се може повече. Колкото повече издържите, без да миете косата, толкова по-голям шанс има цветът да се абсорбира в косъма. В най-добрия случай професионалистите препоръчват, ако може да издържите поне четири дни без шампоан и миене. Миенето с шампоан и гореща вода релаксира косата, което пък от своя страна позволява на молекулите на боята да изчезнат по-бързо. Всеки път, когато се къпете, измивате и по малко боя, затова изчакайте поне един или два дни след боядисване, за да се стабилизират напълно молекулите на боята. А когато миете косата, използвайте шампоан с мека и щадяща формула.

боядисана розова коса

ПО-МАЛКО МИЕНЕ

Колкото по-малко миете косата си, толкова по-дълго ще издържи цвета. И не, това не означава да не я миете изобщо или пък да си ходите постоянно с мръсна коса. Но със сигурност я миете толкова често, че има вариант да разредите тази процедура, без това да повлияе на състоянието ѝ. А едно добро решение е да използвате и сух шампоан.

ПОДОБРЕТЕ ЦВЕТА С ГЛАНЦ

Ако все пак обичате да ви глезят във фризьорския салон, може да се възползвате от процедурата с гланца. Разбира се, на пазара вече има и продукти, които освежаващи цвета глосове, които може да използвате у дома. Те работят като възстановяват загубените пигменти, възвръщайки реалния, бляскав цвят.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA