Грешките, които допускаме в грижата за косата

И как отново да се радваме на здрава и блестяща грива?

Ася Иванова
Ася Иванова 20 май 2024

Фотография: Pexels.com

Ежедневно полагате всякакви грижи за косата, купувате най-скъпите продукти, но въпреки това тя продължава да изглежда изтощена и без никакъв блясък. Къде бъркате?

Експертите са категорични, че най-важният въпрос тук е, колко често миете косата си. Ако това се случва през ден, много вероятно е да нанасяте сериозни вреди върху структурата на косъма и скалпът да е раздразнен.

Фризьорите и дерматолозите отдавна са категорично против прекалената честота на миене на косата, защото по този начин естествената защитна мазнина се отстранява и кожата на главата се изсушава. А това кара мастните жлези в кожата на главата да се мобилизират и да увеличават отделянето на себум. Това подтиква отново измиване, която е само дни след това - и така попадаме в порочен кръг.

грижа за косата

Но как да се радваме на чиста коса, без да я мием всеки ден?

Много просто: обърнете внимание на правилното измиване на косата. Но как става това? Отговорът е един - като я щадим максимално. Това включва избора на достатъчно мек шампоан, особено ако скалпът е раздразнен, или косата като цяло е деликатна.

Използвайте пестеливо продукта, като за целта слагате количество колкото маслина. Не е нужно да изливате цяла шепа върху главата си, достатъчно е малко количество, което предваритено да разпените в дланите си. След като го нанесете, намокрете малко косата, за да получите пяна. Масажирайте леко с пръсти и бързо изплакнете, тъй като много шампоани съдържат агресивни химикали, които ще изсушат кожата на главата и косъма. Подсушаването също нека да е колкото може по-деликатно и по възможност избягвайте сешоара.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA