Дневниците на вампира

Винени устни, бледа кожа, размазана очна линия или разтечена спирала – играта с готическата визия е на ход тази есен

Кристина Гочева
Кристина Гочева 30 октомври 2020

През годините популярната култура експлоатира образа на вампирите в много и различни проявления. Начините, по които се гледа на Дракула (първообраз на архетипния вампир) в една от първите му екранни появи през далечната 1922 г. в „Носферату – симфония на ужаса", съотнесен към настоящия момент, е по-скоро комичен, отколкото страшен.

От епохата на нямото кино през най-известната фраза, произнесена от Бела Логуши (1931) във филм на ужасите - „Аз съм Дракула",  та чак до великолепни съвременни образци като "Дракула" (1992) на Франсис Форд Копола с Гари Олдман и Уинона Райдър, "Интервю с вампир" (1994) на Нийл Джордан с Брад Пит, „Блейд" на Стивън Норингтън с Уесли Снайпс, до "Само любовниците остават живи" на Джим Джармуш с Тилда Суинтън, „принцовете на мрака" преживяват множество превъплъщения, които поп културата непрекъснато рециклира под някаква форма в изкуството, модата… или посланието на актуалния макиаж.

Няма значение дали празнувате Хелоуин, фен сте на вампирската сага „Здрач" или четете готически романи, време е да покажете на света своята „тъмна страна".

Интересна е метаморфозата, която жената вампир преживява - от жертва и/или невеста, тя се трансформира в пълнокръвен и пълноправен художествен образ. Обръщането на киното към жената вампир, ражда нов културен феномен  – жената вамп. Обрисувана още от декадентите на XIX век като прекрасна и греховна, тази красавица въплъщава подсъзнателните мъжки страхове пред пагубния женски чар. Класически стереотипи за женската красота, които безотказно са валидни и в съвремието в определени ситуации – жената ангел и демон, невинна и опасна, даряваща живот и носеща смърт.

През XX век киното реабилитира леко това измерение с нов образ - жената вамп има нежно сърце, съблазнителна е, но без да е твърде порочна. Добрата новина е, че се слага край за възприятието на красотата като нещо зло, и това е новото понятие „секси", създадено от фотографите и рекламистите през 40-те и 50-те години.

грим

В условията на новата нормалност, се оказа, че пролетните седмици на модата в началото на годината са били пророчески, превръщайки се в предвестник на Апокалипсиса, за който дори не подозирахме.

Сякаш дизайнерите знаеха предварително какво ни се очаква в края на годината и се опитаха да изпълнят ревютата за есен/зима 2020/21 с мрачен дух. Рецептата им изглежда проста: взимаме Анжелика Хюстън от „Семейство Адамс", Натасия Деметриу от „Какво правим в сенките", малко Уинона Райдър от „Дракула" на Копола, разбъркваме, добавяме блясък на вкус… и готово! Известната коафьорка Одил Жилбер, която отговаря за прическите в шоуто на Rodarte, коментира: „Съвременните вампири не са пълни с тъмнина, както преди. Сега те са по-сложни."

Черна очна линия с прецизни детайли, бледо лице, игра на контрасти между винени и нюд нюанси за устни, тъмен лак за нокти – част от кодовете на вампирския грим

Човек трябва само да погледне модните подиуми - графичен грим на очите при Valentino, образи на готически принцеси при Anna Sui и класически вампири в Dries Van Noten. Или избор на един грим акцент, вдъхновен от тъмно виненото червило в ревютата на Rodarte и Chocheng, хамелеон сенки при Prada и Anna Sui, разтечената спирала на Gucci или размазан лайнер при Miu Miu и Max Mara.

Черната очна линия - истински вечен елемент от грима, този сезон се нанася плътно или се размазва небрежно по контура на миглите до самите слепоочия. Комбинира се с чиста, бледа и сияйна кожа, с тъмен лак за нокти и прическа „студена вълна".

За да интерпретирате или повторите подобна стилистика, трябва да се въоръжите с винени червила, очни линии и палитри сенки в тъмни нюанси. Не забравяйте изкуствените мигли - залепени към външните ъгли на очите, както в шоуто на Rodarte, моментално добавят драматизъм към изражението. Няма значение дали празнувате Хелоуин, фен сте на вампирската сага „Здрач" или четете готически романи, време е да покажете на света своята „тъмна страна".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA