Голямото завръщане на matte гримът през 2024 година

Триумфът на глазираната кожа е към своя край.

Ася Иванова
Ася Иванова 02 януари 2024

Фотография: Pexels.com

2023 година беше за глазираната кожа, блясъка и ягодовия грим. Пълен завой правим през новите 12 месеца. Всички грим експерти са категорични, че матиращата визия ще набере скорост и ще измести всичко познато досега.

"Крайно време е матовият грим да се завърне, с тази мечтана дефинирана кожа, защото изглежда добре на всеки", категоричен е Вал Гарланд, световен артистичен директор на грима в L'Oréal Paris. Подобно на повечето експерти, тя подчертава, че "ако имате акне или някакъв кожен проблем и решите да заложите на глазирана кожа, ще подчертаете несъвършенствата си, докато матовия грим или облачна кожа (както е познат този грим в TikTok) може да помогне за маскирането им". В допълнение, тя вярва, че глазираната кожа, която е актуална в последните няколко години "изглежда добре в света на модата, в редакционните и рекламни продукции, но в реалния свят ем"изглеждам ли блестяща или изглеждам сякаш се потя?" Така че аз приветствам матиращите фон дьо тени, защото те подчертават красотата на всеки, независимо от типа кожа. Просто това работи."

матиращ грим

Но... появата на глазираната кожа не даваше ли същите обещания? Контурирането не беше ли тенденцията, която обещаваше чудеса за всяка кожа пред камерата? Ксабиер Рогригес Лусена, национален артист в M-A-C, дава отговори на всичко това. "Контурирането идва от старото театрално контуриране, но през 2008 г. се разпространи покрай семейство Кардашиян, които почти пресъздаваха маска. Новият матов грим наподобява контурирането, но се характеризира с естествеността на деветдесетте години, когато се използва по-малко продукт и само в области, които се нуждаят от него".

Матът, който ще бъде истински хит през 2024 г., е пряка препратка към естетиката от края на 20-ти век: минималистично, меко и непрозрачно покритие, като не се прекалява с компактните пудри. По думите на Родригес, "еволюирахме до матова, но блестяща (не лъскава) кожа", което според Гарланд е лице, което е "матово в центъра и сияещо отстрани - перфектният грим както за червения килим, така и за всеки ден."

матиращ грим

"За мен фон дьо тенът винаги е матов. Дори когато работя със супер лъскави цветове, намирам възможността да сложа мат, за да създам различно измерение в структурата на лицето, да създам игра на светлосенки", обяснява гримьорката Лучия Пика, креативен и грим партньор в Byredo Beauty. "Когато нанасям грима, винаги използвам един цвят, който да добави дълбочина, и друг, който да даде светлина и релеф. Не си представям женското лице като плоско платно, а вземам под внимание формите", добавя италианката. "При бяла кожа се използват по-тъмни тонове и създавате акценти и сенки, за да подчертаете очите, устните и бузите. При тъмна кожа светлите тонове се използват за получаване на светлосенки", обобщава Ксабиер Родригес. Съветът на Вал Гарланд за добър матов грим? Не прекалявайте с количеството. "По-малкото е повече, винаги има време за добавяне на продукт."

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA