Канабидиолът – тайната, за която всички говорят

В края на април Ким Кардашян организира baby shower, чиято основна тема бе канабидиолът – екстракт, получен от канабис. Гостите на празника се занимаваха с йога, релаксираха и изпробваха масла, соли и други продукти с тази субстанция, доказвайки, че от средство на алтернативната медицина тя уверено се превръща в масово популярен продукт.

Канабидиол
Канабидиолът и конопеното масло, което вече е добре познато, не са едно и също нещо. Маслото се произвежда от семена на канабис чрез студено пресоване, богато е на антиоксиданти, омега-3 и омега-6 киселини, част е от много козметични продукти. А канабидиолът се произвежда от вегетативната част на растението - т.е. от стъблото и листата. Той няма психотропно действие, но намалява възпалението, понижава кръвното налягане и в много страни се счита за многофункционален терапевтичен агент - включен е в хранителни добавки и се добавя към храни и напитки. На теория, канабидиолът може дори да помогне на човек да се отпусне и да подобри настроението си, тъй като засяга рецепторите в мозъка и нервната система, които са отговорни за контролирането на емоциите, спомените и координацията, както и рецепторите в храносмилателната и имунната системи.

Канабидиол
Въпреки факта, че канабидиолът вече вдигна доста шум, клиничната медицина все още не е стигнала до общо мнение за него. Д-р Микалис Киратсоус - консултант - психиатър в добре познатия английски център за психично здраве South London and Maudsley NHS Foundation Trust - предупреждава, че свойствата на това вещество в козметичните продукти, напитки и хранителни добавки може да се окажат измислици на маркетолозите. „Много хора говорят за терапевтичния ефект на канабидиола и често го използват доста безразсъдно: някои го считат за ноотропно лекарство, което е подходящо за стимулиране на мозъка, други го използват за борба с пристъпи на паника, а трети - в случаи на синдроми на дефицит на внимание, епилепсия или за облекчаване на хронични болки. Независимо от това, всички тези приложения не са подкрепени от надеждни клинични данни.”

Ефектът от канабидиола все пак е забележим: козметичните продукти, в чийто състав има канабидиол, няма да ви отпуснат или успокоят, но ще помогнат на кожата ви: ще премахнат дразненето, ще намалят възпалението и лющенето и дори леко ще обезболят чувствителните места. „Канабидиолът има противовъзпалителен ефект и е признат за високоефективен антиоксидант, който помага да се отървем от токсините, които се натрупват върху повърхността на кожата, поради външни фактори като замърсен въздух и ултравиолетови лъчи”, обяснява Флорина фон дер Форст - основателка на сайта The Chillery, в който се продават само продукти с деривати на коноп.

Ако вече никой не може да бъде изненадан от средствата, съдържащи конопено масло, то продуктите за красота с канабидиол все още не са лесни за намиране. Въпросът не е дори в това, че те са достъпни само в чуждестранни онлайн магазини, а в объркването на терминологията. Когато избирате продукт, трябва да се ръководите от състава му: ако съдържа масло от конопено семе, се има предвид конопеното масло, а ако е посочена абревиатурата CBD, тогава поздравления – открили сте канабидиол.

Канабидиол

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA