Що е то дрон-козметика?

Хората познават съставките, които имат положителен ефект върху кожата. Например алоето помага за лечение на изгаряния, а лайката успокоява раздразненията. Освен това, в козметологията, основните компоненти, които се борят с първите признаци на стареенето (антиоксидантите витамин С и витамин Е и други подобни) са ясно идентифицирани. Но над това всички съставки в козметичните продукти да действат на сто процента, учените все още работят. Ето защо, когато говорим за нови технологии в производството на козметика за кожата, специално внимание се обръща на начините за постигане на най-добър ефект. Последната тенденция е дрон-козметиката - иновативен начин за доставяне на активни съединения към по-дълбоките слоеве на кожата.

Как веществата проникват в кожата?

Начините за доставяне на необходимите вещества в по-дълбоките слоеве на кожата са дългогодишен проблем. Най-ефективните козметични съставки, особено против стареене, също така са и най-нестабилни и капризни. Ето защо, учените отдавна се опитват да намерят надежден начин да направят компонентите като витамин С и коензим Q10 максимално работещи и активни.

Има няколко начина за доставяне на активните вещества в дълбоките слоеве на кожата, т.е. да се преодоле бариерният слой. Например преградата може просто да се унищожи с агресивни разтворители и окислители. Този метод вреди на кожата, а след това е необходим възстановителен период.

Най-добрият начин са транспортиращите вещества, които не разрушават защитния слой, а просто преминават през него. През 80-те години на миналия век за първи път бе измислено да се доставят активни съединения чрез използването на транспортни частици. Така липозомите влязоха в козметиката. Това са малки молекули, които преминават през бариерните слоеве на кожата и достигат до основната мембрана - точно в тази зона, където трябва да се доставят активните компоненти. Когато стигнат до местоназначението си, липозомите освобождават активните съставки, които са били вътре в молекулата през цялото време.

След това беше изнамерено ново решение: наночастици, които благодарение на малкия си размер могат да преминават през клетъчните стени. Но този пробив също предизвика страхове. Сега наночастиците се изследват за проникване в кръвта и натрупване в организма.

Какво е козметичен дрон?

Дрон-козметиката или козметиката с дрон-пептиди, е нова технология, създадена като още един начин за доставяне на активни вещества в по-дълбоките слоеве на епидермиса, както и за решаване на няколко задачи едновременно. Дроновете помагат за възстановяването на клетките, стимулират производството на колаген, омекотяват кожата и ù придават блясък. Те могат да бъдат използвани по различни начини и за постигане на различни цели. Например за борба с ранните признаци на стареене, пигментацията или отрицателното въздействие на околната среда.

Невинаги е възможно да се разбере по опаковката, че козметиката е направена на базата на дрон-технологията. Понякога производителят посочва директно върху етикета, че козметичното средство е направено с тази технология. Може да са отбелязани термини като drone-targeted peptide complex, drone peptide, drone technology. Но най-често не е посочено нищо, което да ни даде яснота дали това е дрон-козметика. Затова е по-лесно да намерим такъв продукт в интернет, отколкото да търсим тази информация върху опаковката. Подобна технология се използва за продукти не само за лице, но и за тяло.

Дрон-козметика

Как работи дрон-козметиката?

На първо място, дронът се счита за по-безопасен начин за доставяне на вещества в по-дълбоките слоеве на кожата, защото размерът му е по-голям от този на наночастиците. Дронът е създаден под формата на кръгла капсула, а отличителната му черта е лигандът - специален атом или молекула, която се намира на външната стена на дрона. Той служи като вид антена, тъй като получава сигнали от рецептори на различни клетки. Това спомага за насочване към специфични клетки и доставя активните вещества точно в зоната, за която са предназначени. Тоест, да проникне не само в по-дълбоките слоеве на кожата, но също и там, където са необходими активни вещества.

Например, ако целта на козметичното средство е да се бори с пигментацията, лигандът ще търси малката клетка, отговорна за производството на тъмен пигмент. Когато дронът достигне целта си, неговата обвивка се разтваря и по този начин се освобождават активните вещества.

Така дронът се превръща в най-безопасен не само заради размера си, но и заради способността му да доставя активни вещества директно до целта. Той позволява да се намали концентрацията на определени вещества и да се оптимизира дозата. Понякога в козметиката се добавя голяма доза от някоя съставка, с надеждата, че част от нея ще се загуби по пътя. В дрон-козметиката няма такава необходимост, тя помага да се избегне дразненето и да се намали натоварването на кожата, без да се намалява ефективността на съставките и без да се губят компоненти от козметичния продукт. Между другото, самият дрон е направен от два пептида: тетрапептид и хептапептид. Те се състоят от аминокиселини и са свързани чрез пептидна връзка. Първият изпълнява функцията на лиганд, а вторият е вътре в дрона и може да активира синтеза на хиалуроновата киселина.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA