5 съвета за правилно и безопасно почерняване

Тенденциите в индустрията за красота се сменят с невероятна скорост: сега много модели и влиятелни хора се крият от слънцето, защото последствията са очевидни – ултравиолетовите лъчи  ускоряват стареенето на кожата и причиняват някои заболявания. Въпреки това, лекарите казват, че основният източник на витамин D понякога е полезен, но само в умерени количества.

Говорейки за положителните свойства на ултравиолетовите лъчи, си струва да упоменем подобряването на настроението и имунитета. Освен това, слънчевият загар е красив. Всеки може да намери начин да защити кожата си през летните жеги. Предлагаме ви няколко съвета как да правите слънчеви бани без вреда за здравето.

View this post on Instagram

Vacay Instagram Vs real life 🥜 🍓 😆

A post shared by elsa hosk (@hoskelsa) on

1. Първо, важно е кожата да се подготви за излагане на слънце. За да се улесни натрупването на меланин и равномерното почерняване, е необходимо да почистите кожата от мъртвите клетки и примесите, преди да отидете на плажа. Основното правило тук е да не се прекалява. Веднъж седмично е повече от достатъчно да се прави това.

2. Не пропускайте слънцезащитните продукти - това е първото правило за здравословен тен. От година на година много марки пускат огромно количество средства с различна степен на SPF, които гарантират ултразащита. И те не трябва да бъдат пренебрегвани. Не забравяйте - средствата не влияят върху скоростта на почерняване, а само увеличават времето, което можете спокойно да прекарате на слънце. Нанесете слънцезащитния лосион 20 минути преди излагане на слънце и нанасяйте от него на всеки два часа.

View this post on Instagram

#emperiance

A post shared by Эстетика (@emperiance) on

3. Най-доброто време за слънчеви бани е сутрин преди 11:00 ч. и вечер след 16:00 ч. Радиацията в максимална степен достига Земята от 11:00 до 16:00 часа, така че е по-добре да избягвате слънцето през този период от време. И ако все пак сте под палещото слънце в този часови диапазон, то по-добре е да намалите времето на престой на плажа и да използвате слънцезащитен крем.

4. Защитете кожата си от ултравиолетово влияние и отвътре. Яжте храни с високо съдържание на антиоксиданти - те спират процеса на разрушаване на клетките и мутациите им и помагат да се противостои на „вредното” слънце. Преди да отидете на плажа, изпийте чаша зелен или черен чай. Също така, включвайте в диетата си оранжеви или червени плодове и зеленчуци, риба, зелени салати и тъмен шоколад. Но млечните продукти преди да отидете на плажа трябва да бъдат изключени.

5. След слънчева баня кожата задължително трябва да бъде хидратирана. Колкото и да ви харесва златистия или шоколадов тен след слънчеви бани, знайте - тялото възприема излишъка от меланин като сигнал за увреждане. За да избегнете лющенето, използвайте омекотяващи и овлажняващи средства. Може също да пиете сок от моркови - той ще спомогне за красивия ви тен, както и ще допринесе за здравето ви.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA