Кожата на гърдите се нуждае от специална грижа

Имаме ли нужда от специален продукт за бюста, ако можем да използваме основния лосион за тяло? Не са ли кремовете за гърди маркетингов ход? Защо да претрупваме пространството в банята с допълнителни тубички? Със сигурност сте си задавали тези въпроси повече от веднъж.

Наистина, с помощта на крем, лосион или масло за тяло е напълно възможно да се грижим за кожата на бюста, но има няколко нюанса, поради които козметолозите все още препоръчват отделно средство за тази деликатна област.

Не е тайна, че кожата в различните зони на нашето тяло има различна дебелина и чувствителност. Зоната около очите, на гърдите, вътрешната повърхност на ръцете и бедрата се различават тактилно от кожата на лактите, коленете и краката. Всяка зона има своя цел и всички те реагират по различен начин на външни и вътрешни фактори: слънце, вятър, температурни разлики, триене, наранявания, колебания на тежестта в теглото. Тънката и чувствителна кожа на гърдите е покрита през по-голямата част от годината с дрехи. Въпреки това, тя е изложена на вътрешни влияния. Върху нея се отразяват бременността, кърменето, триенето в дрехите, слънчевото изгаряне (дори веднъж годишно) и силата на гравитацията.

View this post on Instagram

summer days and summer dresses are here 💕

A post shared by Romee Strijd (@romeestrijd) on

Вторият нюанс: кожата на гърдите няма надежден „тил” под формата на мускули, тъй като женският бюст се състои от мастна тъкан и млечна жлеза. Това означава, че с помощта на физически упражнения да поддържаме еластичността на гърдите е почти невъзможно, а точно обратното: загубата на мастна тъкан по време на интензивни упражнения не е най-добрият начин да се грижим за бюста. Поради своята финост и деликатност кожата на гърдите и деколтето губи еластичността си по-бързо, страда от сухота и дехидратация и образува бръчки пред други области на тялото. Затова тя се нуждае от отделен крем, чиято основна задача е да поддържа гърдите в добра форма, като се отчита чувствителността на тази „територия”. Не всяко козметично средство за тяло може да свърши добра работа. Кремът, серумът, лосионът или маската за кожата на бюста, като правило, работят в няколко посоки едновременно:

- стимулират работата на фибробластите, които произвеждат колаген и еластин;
- поддържат еластичността на епидермиса;
- предпазват от свободните радикали, ускоряващи процеса на стареене;
- притежават мощни овлажняващи свойства и антивъзрастов ефект.
 

Тези продукти имат супер лека текстура и се абсорбират бързо (за разлика от много други продукти за тяло), не съдържат оцветители, ароматизатори, парабени, кофеин и алкохол.

Какви компоненти препоръчват дерматолозите като част от продуктите за бюст и деколте?

- колаген и еластин;
- хиалуронова киселина;
- витамин Е;
- азиатска центела.

- натурални масла, които повишават еластичността на кожата – от кокосов орех, сусам, ший, маслина.

Друго предимство в полза на отделните козметични средства за бюст е самомасажът, който всъщност е и самоанализ на гърдата. Това е, за което настояват мамолозите и гинеколозите. Ще се запитате, какво общо има козметичното средство с това? Тайната е, че когато нанасяме обикновен лосион за тяло след душ, ние обръщаме същото внимание на гърдите, както и на бедрата или раменете. Отделната козметика за деколте и гърди е гаранция, че ще отделим специално време на тази област и ще я разтриваме по-внимателно. По този начин вероятността да идентифицираме тревожни промени в гърдата и да се консултираме със специалист навреме е по-голяма.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA