Еликсир на младостта

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 12 август 2019

Ретинолът е една от формите на витамин А, който играе ролята на антиоксидант в нашето тяло, поддържа имунитета и зрителната ни острота. Реалната му стойност обаче е, че благодарение на активната молекула в ретинола, той има способността да прониква дълбоко в епидермиса на клетъчно ниво и да оказва ефект на моментална грижа. Повечето козметични марки отдавна използват витамин А, като част от продуктите за грижа за кожата, защото това е истинска находка за удължаване на младостта на кожата и запазване на здравия ù вид.

Използването на ретинол в ежедневните грижи е възможно и необходимо. Той изглажда добре бръчките, изсветлява възрастовите петна, бори акнете и постакнето, изравнява тена, тонизира и прави кожата еластична. Но все пак, има някои правила за използване на ретинола, които ще ви помогнат да изберете правилния продукт за грижа за кожата.

По-добре е да изберете нощен продукт, а не дневен. Витамин А е доста капризен при употреба. По-добре е да избягвате пряката слънчева светлина след нанасянето му и да не използвате крем с ретинол през деня. Това може да повлияе негативно на кожата, тъй като под въздействието на ултравиолетовата светлина ретинолът има свойството да се окислява. През нощта кремът ще действа максимално ефективно. Ако вече сте закупили продукт за дневна грижа с активни молекули витамин А, не забравяйте да нанесете SPF крем преди да излезете.

За да избегнете лющенето и дразненето на кожата, обърнете внимание на концентрацията на ретинол. Ако кожата ви е тънка и чувствителна, струва си да започнете с концентрация не по-висока от 0,025%. Ако е мазна - от 0,5%. Допустимата концентрация на ретинол трябва да бъде не повече от 2%. По-добре е да избирате продукти с овлажняващи масла, хиалуронова киселина, екстракт от чаено дърво, за да балансирате ефекта на ретинола и да овлажните кожата.

Не се увличайте с продуктите с витамин А. По-добре е да използвате крем с ретинол не повече от 3 пъти седмично, в противен случай можете да предизвикате изгаряне.

Преди да купите такъв крем, е по-добре да проверите кръвта си за алергени. Ако имате алергии, можете да се сблъскате с негативни последици поради агресивното въздействие на ретинола върху кожата. В случай на индивидуална непоносимост към витамин А, не бързайте да се разстройвате. Има много алтернативи, които могат да бъдат чудесен заместител на ретинола.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA