Skincare Diet — нова тенденция при бютихолиците

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 03 октомври 2019

Новата бюти диета от Корея предлага да откажете не от пърженото и соленото, а от ненужните бурканчета и кутийки на рафта в банята.

Преди близо десет години западният свят беше пленен от идеята на корейския ритуал за красота. Концепцията е проста - за да постигнете идеално гладка кожа без намек за акне, зачервяване и разширени пори, трябва да следвате стриктно ритуал, състоящ се от десет етапа два пъти на ден. Пазарът беше изпълнен с есенции, серуми, кремове с охлювна слуз, масажни маски. Както и с пластири с всякакви форми, цветове и размери. Привържениците на многостепенната грижа яростно убеждаваха скептиците, че само след тройно почистване, двойно овлажняване и маска можем да постигнем заветната „glass skin" („стъклена кожа").

кожа

Но миналата година се оказа, че скептиците все пак са били са прави. Сложната грижа за външния ни вид се оказа мит, който бе разсеян от жените в Корея, като част от движението Escape the Corset, което защитава правата на нежния пол в тяхната страна. Оказва се, че подобен бюти ритуал не е нищо повече от хитрост на маркетолозите, които имат за цел да продават повече и да поддържат строги стандарти за красота, където няма място за акне и бръчки. Уморени от натиска на мъжката част в страната, те въведоха нова тенденция - Skincare Diet („Диета за грижа за кожата"), т.е. „диета за бютихолици". Правилата са прости: изхвърлете всичко ненужно, оставяйки необходимия минимум. Спрете безмислено да купувате, често слушайте кожата си и най-важното - обичайте себе си, вече не се приспособявайте към лъскавите стандарти за красота.

Сложният десетстепенен бюти ритуал се оказва трик, лансиран от хитри търговци.

„Диетата" беше оценена първо от козметолозите, които през всичките тези години се опитваха да коригират последствията от фанатичните грижи. От постоянното наслояване на лекарства с различен състав и активни компоненти, пациентите развиваха розацея, свръхчувствителност, акне, а в някои случаи дори контактен дерматит. Skincare Diet предлага класически минимум: висококачествено почистване, овлажняване и слънцезащитен крем. А тониците, серумите, маслата и маските трябва да се добавят само по желание и най-важното - според желанието на кожата.

кожа

Потребителите на Instagram веднага превърнаха новата тенденция в игра. С хаштагове като #skincaredietchallenge и #projectpan те се отчитат относно броя на използваните флакони и се гордеят с отказа на безсмислени покупки. Някои споделят, че след започването на тази „диета", след няколко месеца са забелязали разликата. Кожата е станала по-гладка, възпаленията са изчезнали, а мазният блясък е бил елиминиран. В същото време, увеличил се и семейният бюджет, за сметка на ненужното количество козметика. Но най-важното, до минимум е сведена и нуждата от полагане на основа при грим. Така бщти диетата се е превърнала в добра възможност да се повиши самочувствието, да се освободи място в банята и да се заобича кожата такава, каквато е. Дори и с разширени пори.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA