Грешките, които допускаме при грижата за чувствителната кожа

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 27 октомври 2019

Що е то чувствителна кожа и как да я разпознаем

Това е типът кожа, с който ще живеем през целия си живот, или състояние, на което можем да повлияем и да контролираме. Важно е да се разбере, че чувствителността не е норма, не е генетична даденост (изключения са някои сложни генетични заболявания): тя е придобито състояние, дължащо се на някои фактори. Чувствителната кожа като състояние не е парадигма. Може да се появи при хора с мазен тип кожа, както и с комбинирана, и със суха. Последният тип най-често страда от повишаване на чувствителността поради малкия брой на мастните жлези, намалената бариерна функция и др.

Основните признаци чувствителната кожа са:

Лющене. На пръв поглед този уж безобиден симптом често се появява поради факта, че кожата е суха, губи влага и липиди или поради неправилно подбрани продукти за домашна грижа, които не отговарят на нуждите на кожата в момента

Зачервяване (розацея) - поради близко разположени съдове, капиляри.

Сърбеж, бодежи - тъй като към кожата, която се лющи, може лесно да се прилепи бактериална или всяка друга патогенна микрофлора.

Подуване - при задържане на течности и/или външна агресия (пилинг и др.)

Възпаленията (висока реактивност на кожата) са отговор на всякакви промени във външни (температура, вятър, пряка слънчева светлина, агресивни процедури) или вътрешни фактори (лекарства, стрес, хранене, хормонална недостатъчност и др.).

Кое е важно при грижата за чувствителната кожа?

Основната задача при грижата за чувствителната кожа е да се нормализират бариерните свойства, да се увеличат устойчивостта и имунитетът и да се компенсират проявите на външни дразнещи фактори. И за това в периода на свръхчувствителност/чувствителност на кожата е по-добре да се даде предимство на марки от професионалния сегмент, козметичната фармация, аптечните марки, които имат интелигентни системи за грижа, предназначени за съответното състояние.

Какво е забранено при грижата за чувствителната кожа?

Общи препоръки: изключете парните процедури и продължителното излагане на слънце или студ.

Изключете почистващите продукти, които съдържат алкохол, киселини, алкални съединения, голямо количество повърхностно-активни вещества. Също така не използвайте ексфолианти с механична ексфолиация - те включват едрите органични ексфолианти (кайсиеви, черешови, вишневи костилки). Избягвайте някои плодови киселини: салицилова, гликолова, включително ретинол (витамин А).

Използвайте продукти с мека консистенция - мляко, хидрофилни продукти, мус, пяна.

В основната грижа (кремовете) не трябва да има аромати, оцветители, минерални масла, ланолин. Най-добре е да използвате продукти под формата на гел, течност, емулсия (в зависимост от предпочитанията) с компоненти, които потискат реактивността на кожата.

Изключете апаратните процедури: микродермабразио, вакуумно почистване, парафинова терапия, термични маски, инфрачервени масажори и др. Като цяло, всички механични и термични процедури с нарушаване целостта на кожата, включително повърхностно, и всички термични процедури са нежелателни.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA