Красота от Изтока: защо трябва да обичаме есенциите за лице

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 16 ноември 2019

Есенциите за лице попаднаха в европейската бюти рутина от корейските традиции. Може би по тази причина мнозина все още не разбират как, кога и защо да използват този продукт. По какво се различава есенцията от тоника или серума?

По отношение на ефективността, есенцията е подобна на серума и е най-близкият ù „роднина", въпреки че леката консистенция на есенцията по-скоро прилича на тоник. Това наистина може да бъде подвеждащо. Всъщност, есенцията или еликсирът (както ви харесва) е отделен продукт, който, подобно на серума, съдържа повече активни съставки от крема за лице. Но за разлика от серумите, които са предназначени за конкретен проблем, еликсирът има по-универсални задачи в грижата за кожата. Затова есенциите са подходящи за всички типове кожа. Разликата от тоника е, че есенцията, освен че тонизира кожата, я насища и с активни компоненти.

Как работи есенцията:

  • тонизира
  • елиминира сухотата
  • възстановява здравословното pH на кожата
  • активно насища кожата с влага (често основните компоненти на есенциите са сок от алое, хиалуронова киселина, глицерин, водорасли и екстракт от азиатска центела)
  • успокоява кожата
  • подготвя епидермиса за последваща грижа, явявайки се „проводник” на активните компоненти.

Кога да нанасяме еснецията?

В корейския ритуал за грижа за кожата есенцията е третата стъпка. Прилага се след тоника, но преди серума или крема. Редът на приложение е следният: почистване (почистващ продукт, ексфолиант); тоник; есенция; серум; крем. Корейците не препоръчват използването на памучни тампони за нанасяне на есенцията. Най-добре е продуктът да се загрява в дланите на ръцете ви и с леки потупвания да се втрива в кожата.

Възможно ли е да минем без крем?

Въпреки формулата, богата на активни вещества, есенцията не е причина да се отказваме от крема. Първо, кремът спомага за запечатването на влагата и активните съставки вътре в кожата и удължава действието на есенцията. Второ, при сутрешна грижа не можем да минем без фактора SPF, който по същество липсва в есенциите, но който присъства в много други продукти за кожата.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA