Маска за лице от менструална кръв?

Тенденцията да се споделят снимки с „кървавите" маски помагала за преодоляване на стигмата около менструацията

Люба Вангелова
Люба Вангелова 10 декември 2019

Днес маските за лице се правят от какво ли не – от магнит или от слуз на охлюв. Но какво да кажем за менструалната кръв (не се бъркайте с вампирския лифтинг)? За „менструалната" маска се заговори преди няколко месеца, когати Габриел Шлегел публикува видео, в което показва как си прави маска на лицето със собствениата си менструална кръв. Някои нарекоха „процедурата" отвратителна и странна. Други прецениха, че тя помага за преодоляването на стигмата над менструацията. Все пак темата е провокативна.

Менструална маска

За 22-годишната художничка Габриел Шлегел първата менструация в живота била като истинско проклятие. Но след време решила, че всъщност тя може да бъде нов ресурс за творбите й. Девойката започнала да създава картини от менструалната си кръв, а остатъкът нанася върху лицето си като маска.

„Виждайки лицето си в огледалото, оцветено в менструалната ми кръв, разбрах, че няма нищо отвратително или нередно в това", споделя тя. Габриел дори се убедила, че именно този близък контакт със собствените й секрети й е помогнал да се примири с тялото си и да спре да мрази цикъла си.

Освен това, според Габриел кръвта върши чудеса с кожата й и днес разглежда като безценна възможността всеки месец да се отдаде на безплатна СПА сесия с натурални съставки за красива кожа: „Освен че придава сияние на кожата ми, менструалната кръв активно помага при проблеми с акне, защото съдържа стволови клетки и много хранителни вещества, които би трябвало да помогнат за растежа на здраво бебе по време на бременността."

Габриел споделя в Instagram снимки със своите „кървави" маски, опитвайки се да помогне на други да преодолеят срама си от собствената им менструация.

Какво мислят експертите?

Аргументи ЗА

Менструалната кръв е течният секрет, който изтича от влагалището по време на менструация. Според експерти, строго погледнато, конректният термин е менструална течност, тъй като в нейния състав, освен кръв, влиза и лигавичен секрет от жлезите на шийката на матката, секрет от влагалищните жлези и ендометриозна тъкан. В менструалната кръв (за разлика от „нормалната") има значително повишени нива на фосфор, натрий, калций (50 пъти повече), минерали, хлор и по-малко магнезий, йод. Така по отношение на физическите си свойства и съдържанието на органични и неорганични вещества менструалната кръв значително се различава от  перфиерната („нормалната"). Менструалната кръв е богата на стволови клетки. Въпреки разпространеното мнение, тя не е отпадъчен продукт, еквивалентен например на урината. В модерния свят менструалната кръв се счита за мръсна, нечиста или безполезна. В продължение на хилядолетия обаче по света тази кръв се втривала в кожата и се смятало, че лекува рани. На Филипините местните жители все още измиват лицето си с първата менструална кръв с аргумента, че тя прави кожата на лицето им чиста и лекува акне.

В статия в CBS News изследователи от Medistem установяват, че при правилни условия менструалните стволови клетки, известни като регенеративни ендометриални клетки, могат да се превърнат в различни видове тъкан. Дори това можело да се случи много бързо. Според д-р Марина Мисува от дерматологична клиника Lazerjazz в Москва менструалната кръв наистина може да има лифтинг ефект, заради високото съдържание на протеини в кръвта: „Всички полезни компоненти – калций, магнезий и други елементи – не се усвояват през кожата. Вярно е, че комбинацията на ензими в кръвта с протеини може да даде лек изсветляващ ефект. Най-малкото няма да има вреда от тази маска. Самият процес обаче е неестествен и може да бъде най-малкото неприятна заради миризмата на кръв."   Д-р Мисува добавя, че има специализирани продукти и процедури, които съдържат ензими и витаминни комплекси, които пречистват и подготвят кожата за абсорбиране. Например плазмотерапията от собствена кръв с обогатяване на витамини.

Аргументи ПРОТИВ

Всъщност менструалната кръв не може да навреди на кожата. Но ползата от „менструалната" маска е все още спорна. Въпреки някои мнения ЗА, експертите са скептично настроени към тази тенденция. Но така или иначе за полезността на менструалната кръв за кожата няма фактически и научни доказателства.  

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA