Ботокс на 20: трябва ли ви?

На 20 състоянието на кожата ви помага да го поддържате само с козметика.

Люба Вангелова
Люба Вангелова 30 януари 2020

Инжекционните процедури за красота днес са меко казано популярни, но са все по-любими на млади жени на около 20-25 години. Но дали се струва да започнете с ботокс в тази млада възраст?

В изследване по темата, проведено от ABC News, се появяват любопитни цифри. Само за около година количеството на жените, използвали ботокс под 30-годишна възраст се е увеличило с 10%. Според някои експерти обаче Botox е доста ефективен като превантивна мярка. Терапията предотвратява например появата на фини линии и образуването на бръчки. Като при лист хартия – ако не го смачкате, той няма да има следи от линиите на сгъването, което означава, че няма да има пукнатини по листа.

Ботокс на 20?

От другата страна обаче са експерти, които са категорични, че ранните инжекции могат да донесат повече вреда, отколкото полза. Според много от немските лекари честото използване на ботокс води до привикване. Съществува опасност от психологическа зависимост.

Разбира се, предупрежденията на експертите не спират момичетата, които мечтаят за перфектна кожа. От над 6 милиона процеури, които се правят годишно, поне 100 хиляди са направени на жени под 30-годишна възраст.

Все пак да се твърди, че ботокс е принципно опасен за здравето, е невъзможно. Тези инжекции са същата реалност в живота ни, каквато са и пломбите в зъбите ни. При необходимост инжекциите с ботокс са полезни. Винаги има изключения от правилата. На 20 състоянието на кожата позволява да я поддържате само с помощта на козметика. Основната опасност от ранната употреба на ботокс е, че от момента на първата ви „среща" с препарата, трябва постоянно да поддържате състоянието й и да повтаряте инжекциите с честота от шест месеца до година и половина.

Друга опасност е моралната: на 20 години се оформя личността. Това формира и чертите на лицето ни, емоционалния багаж оставя отпечатък върху него и отразява вътрешния ни свят.

Не си пречете да бъдете това, което сте. Спомнете си Коко Шанел: „На 20 жената има лице, което й е дал Бог. На 30 – такова, каквото е създала тя самата. А на 50 – лице, което заслужава."

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA