Трябва ли да мием лицето си, докато сме под душа?

Много хора се притесняват, че ако го правят, ще предизвикат акне. Има ли изобщо такава възможност? Опитахме се да отговорим бързо и ясно.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 31 януари 2020

Според повечето дерматолози, няма верен или грешен отговор на този въпрос. Те съветват да не прекаляваме с прекалено дългите горещи душове, защото изсушават кожата ни. Абсолютно същото нещо се отнася и за лицето ни. Ако почистваме или ексфолираме кожата на лицето си прекалено често, тя ще стане много чувствителна, раздразнителна и суха. Ако вземате бърз душ и ви е по-удобно да се погрижите за кожата си тогава, направете го. Важното е просто да измивате лицето си два пъти дневно.

Ако решим да ексфолираме и почистваме лицето си под душа, много по-лесно ще бъдат премахнати себума, грима и всички бактерии. Много хора имат своите притеснения, че това може да предизвиква акне, но към момента няма научно обосновани доказателства, които да подкрепят тази теза. Добре е да го измиваме два пъти дневно – веднъж сутрин, за да премахнем всички евентуални продукти, които сме използвали вечер и отново в по-късните часове на нощта, за да отмием натрупаната през деня мръсотия. Има митове, че топлата вода отваря порите, а студената ги затваря. Това твърдение е точно това: Мит. Топлата вода може да дехидратира кожата ви, а студената със сигурност няма да направи порите по-стегнати и лицето ви по-чисто.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA