Как да се справим със запушените пори

Първото правило в борбата със запушените пори: дори не помисляйте да докосвате лицето си с мръсни ръце.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ЗАПУШЕНИТЕ ПОРИ? 

Вероятно сте чували думата „себум", но не сте се замисляли какво всъщност означава този термин. Себумът е течност от нашите мастни жлези. Целта на себума е да поддържа кожата ни "смазана", но когато се смеси с грешните неща (мъртва кожа, бактерии, отпадъци от околната среда), тя в крайна сметка запушва порите ни.

КАК ДА РАЗБЕРЕТЕ ДАЛИ ИМАТЕ ЗАПУШЕНИ ПОРИ? 

Когато порите са запушени, те изглеждат по-големи и по-тъмни. С други думи, водят до появата на черни точки. Мръсният въздух и докосването на лицето са две от главните причини за стимулирането на появата им. Тъй като носът и брадичката са мазните зони на лицето, е по-вероятно да открием запушени пори именно на тези две места. Точно толкова просто. Важната стъпка обаче идва с правилното третиране.

574

КАКВО ДА СЕ ОТТЪРВЕТЕ ОТ ЗАПУШЕНИТЕ ПОРИ? 

Това, което всъщност се чудите, е дали можете просто да изтръгнете себума, за да се отървете от запушените си пори, но вече знаете отговора на този въпрос – НЕ. Ако непрекъснато стискате порите си, ще стимулирате тяхното увеличаване. Най-бързият и лесен начин да се справите с тях, е чрез ексфолианти. Използвайте такива, които съдържат салицилова киселина, за да блокират порите. Другият вариант са продукти с ретиноиди, но задължително такива, предписани от и консултирани с лекар. Ретиноидите помагат за предотвратяването на мастните натрупвания в клетките, както и за блокирането на фоликулите.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA