Без торбички под очите след карантината

Сух въздух и работа зад компютър – как да предпазите кожата около очите по време на карантина от отоци и „пачи крак"?

Люба Вангелова
Люба Вангелова 13 април 2020

В изолация сме, за която много от нас въздъхнаха облекчаващо: най-накрая кожата ще си почине от грим и излишна козметика, от замърсения въздух, от слънчевите лъчи. От ежедневните бюти ритуали оставихме само най-важните – почистване и овлажняване. Но дерматолозите съветват да не се отпускаме.

Да, през този период няма да нужда да премахваме водоустойчива спирала и фон дьо тен, а с това спестяваме излишно травмиране на кожата. Но заради отоплението вкъщи въздухът е сух, плюс недостигът на естествена слънчева светлина, чести сладкиши и минимум физически натоварвания - кръвта – лимфата застоява. А това не е от полза за кожата ни. Още повече за най-деликатната кожа в зоната на лицето – тази около очите.

Как да излезем от карантината без торбички под очите и „пачи крак"?

Точно това е зоната, в която се появяват първите бръчки по лицето – причината е особената структура на епидермиса. Сега е особено важно да обърнете внимание на качеството на козметиката за поддържане на нормалната функция на кожата около очите. Освен факторите, които изброихме по-горе, периодът на самоизолация вкъщи е съпроводен с напрежение, тревога и стрес, които сами по себе си оказват негативно влияние върху състоянието на кожата, като подпомагат образуването на свободни радикали. Намалената физическа активност води до нарушаване на метаболитните процеси. Работата пред компютър у дома увеличава часовете пред екрана, което натоварва кръговите мускули. Така се появяват познатите бръчки „пачи крак".

Най-важни са грижите за профилактика.

Два пъти на ден с леки масажиращи движения нанасяйте околоочен крем в посока от вътрешния ъгъл на очите към външния. Избирайте продукт според възрастта и конкретните нужди на кожата ви. Внимавайте сред съставките им да има растителни оксиданти  (екстракт от зелен чай), витамини А, Е, С, каротеноиди (В-каротин, ликопен), коензим Q10, алантоин.

 

Козметика за кожата около очите

 

Околоочен лифтинг серум, който може да се нанася и върху клепача The Lifting Eye Serum на La Mer; Хидратиращ околоочен крем с екстракт от авокадо Cremy Eye Treatment With Avocado на Kiehl’s; Серум за повдигане и стягане на кожата в зоната под очите, за клепачите и веждите Skin Caviar Eye Lift на La Prairie

 

При продължително зрително натоварване масажирайте кръговия мускул с леки потупващи движения и с помощта на метален или керамичен ролон. Това помага за отпускане на мускулите в тази зона.

Допълнително може да използвате ампули с концентрат, серум, емулсия, съдържащи хиалуронова киселина, колаген, екстракт от алое вера, глицерол. Най-добре е подобни ампули да прилагате като курс от 14 дни.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA