Пъпки по лицето: лошите навици, които ги причиняват

Всички страдаме от тях периодично или постоянно – защо се появяват пъпките и как да спрем това?

Люба Вангелова
Люба Вангелова 14 април 2020

Мечтите ни за безупречна кожа понякога саботираме самите ние. Реалността се оказва различна – зачервявания, петна, малки пъпчици по лицето, независимо какво правим. Особено когато сме под стрес или онези дни са точно зад ъгъла. И само грим не помага. Има обаче някои лоши навици, с които сме свикнали и не забелязваме, но се оказва, че са основните причинители на дразнещите пъпки по лицето. Кои са те?

1_Докосвате често лицето си

Не става дума само за умишлените опити да премахнете пъпките, а за онези моменти, в които не забелязвате, че се почесвате или че потупвате с пръсти по бузите. Не само не е хигиенично, ами и нанася физическа травма на кожата.

2_Говорите често по телефона

Какво общо има това с пъпките ли? Когато държите телефона до лицето си, помагате за прехвърлянето на различни бактерии от повърхността на екрана към повърхноатта на кожата ви. И без това в условията на карантина дезинфекцираме често телефоните си – просто запазете този навик и за бъдещите дни.

3_Спите твърде малко

Кожата ни отмъщава по особен начин, ако не сме й осигурили почивката, от която тя има нужда, за да се възстанови. Регенерацията и детоксът се нуждаят от минимум шест часа сън. Ако спим по-малко, клетките ни не могат да работят. И ни отговарят с петна и запушени пори. Сън за красота! Помните го, нали?!

4_Гримирате се прекалено много

Това е порочен цикъл – прикривате недостатъците по кожата с грим, но това води до поява на повече такива. Дайте почивка от грим на лицето си поне веднъж в седмицата. Често грим продуктите причиняват запушване на порите, тъй като пречат на работата на мастните жлези. Така гримът води до дисбаланс на отделянето на себума. Редовното лишаване от грим ще помогне на кожата да се възстанови.

5_Храните се нездравословно

Въпреки че знаем за здравословното хранене и връзката му с красотата, понякога си позволяваме чипс, пица, шоколади. Да, това не е добре за фигурата ни, но и за кожата ни. В отговор на прекалено много захар и рафинирани въглехидрати кожата ни „подарява" пъпки. Причината е повишеното ниво на кръвна захар, което причинява нарушен баланс на чревните бактерии – резултатът е възпаление в организма, което води до петна по кожата.

Не е нужно да променят ежедневието си, а само няколко лоши навика – те са в основата не само за лошото състояние на кожата, но и на красотата ви като цяло.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA