Бръснете ли краката си? Ето какви грешки допускате!

Въпреки че бръсненето е една от най-честите процедури, които извършваме у дома, продължаваме да допускаме грешки – какви са те?

Люба Вангелова
Люба Вангелова 14 април 2020

Бръсненето е предпочитано заради факта, че е най-бързото и практично решение за премахване на осомяването по краката. Но има грешки, които въпреки информацията, продължаваме да допускаме. По време на карантина бръсненето също се оказва лесен начин за поддържане на гладка кожа на краката. За много жени то е част от ежедневието, както е храненето или душа.

Повечето грешки, които допускате в бръсненето на краката, са типични.

 

1_Използвате душ-гел

Грешно решение! Има причина душ-гелът и кремът за бръснене да са с различни имена. Душ-гелът премахва замърсяванията по кожата, докато кремът за бръснене и пяната със своята консистенция и хидратиращ ефект позволяват на остриетата на ножчето да се плъзгат по-добре по кожата. Гладкото бръснене не е възможно с душ-гел и рискът от раздразнения и порязвания е голям.

 

2_Не сменяте редовно самобръсначките

Дали заради мързел или заради незнание, много жени не сменят редовно самобръсначките си, но се налага – изтъпяват се ножчетата, което причинява зачервявания, пъпки, раздразнения и в най-лошия случай неприятни инфекции. Затова са виновни бактериите, които с времето се настаняват върху ножчетата на самобръсначката. Колко често да я сменяте, зависи от това колко често я ползвате. Но има някои времеви рамки:

 

  • ежедневно бръснене – сменяйте я на всеки две седмици;
  • бръснене през ден – сменяйте на всеки две до три седмици;
  • бръснене два пъти седмично – сменяйте я на всеки 4 до 6 седмици.

 

3_Започвате бръсненето директно

Желателно е да навлажните кожата преди бръсненето и да оставите така в продължение на 10 минути. Това помага на космените фоликули да станат по-меки, а порите се отварят под въздействието на топлината в банята. Това прави бръсненето много по-нежно и щадящи и не позволява да се появяват раздразнения по кожата.

 

4_Пропускате пилинга преди бръснене

Какво прави пилингът? Той подготвя максимално кожата за бръсненето. Така самобръсначаката може да премахне по-лесно всички косми. Затова е важно да се ексфолирате поне веднъж седмично.

 

5_Бръснете в грешна посока

В най-добрият случай бръсненето трябва да става в две посоки. Започвайте от глезена в посока към коляното бавно и с лек натиск. На първо място трябва да бръснете срещу посоката на растеж на космите. След това нанесете малко пяна, за да видите на кои места все още не сте минали със самобръсначката. Повторното минаване вече в тези зони трябва да става по посоката на растежа – от горе надолу.

Започнете да бръснете краката си както трябва , за да сте сигурни, че краката ви ще запазят красотата си.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA