Решения за драмата "врастнали косми"

Кристина Гочева
Кристина Гочева 29 април 2020

Топлите месеци показват повече от тялото, а да се съобразяваш какво да облечеш заради ужасното състояние на кожата на краката например, е по неприемливо от това да направиш нещо за себе си в домашни условия, защото положените усилия определено ще си струват.

Ето няколко полезни навици, с които по естествен начин да се отървете от вечната драма на „врасналия косъм".

 

 

Кръгови движения

Измивате зоната около проблемния косъм с мека четка за зъби, ексфолираща ръкавица за тяло или известното турско кесе, с кръгово движение за няколко минути, за да освободите врасналата под кожата част на косъма. Перфектен момент за това е преди бръснене и вечер преди лягане.

 

крака

 

Стерилно отстраняване?

Колкото и да сте фиксирани, не бива непрекъснато да пипате и натискате засегнатата област, защото това не само уврежда кожата, но може лесно да доведе до инфекция.

Медицинските експерти обичайно казват, че може да използвате стерилна игла или пинсети, за да освободите съвсем леко подкожен косъм. Този метод обаче, абсолютно не се препоръчва при дълбоко врастване.

 

Търпение

Доброто старо търпение или решението „чакай и виж". Подкожните косми не са приятни, но много често, ако не чоплите постоянно отминават от само себе си. Честото пипане с пръсти увеличава рисковете от инфекции и белези.

Така че, ако се чудите как да се отървете от досадните косъмчета естествено и с нулеви усилия - просто изчакайте. Ако няма инфекция и сте сигурни, че ситуацията касае косъм, няма от какво да се притеснявате.

 

salt

 

Естествен пилинг

Захарта и солта се считат за естествени леки ексфолиатори, които могат да се прилагат върху подкожните косми, за да помогнат за намаляване на зачервяването или дразненето.

 

лед

 

Лед

За да намалите възпалението, можете локално да приложите лед или студен компрес. Това е полезно и при всяка болка или сърбеж, която може да изпитвате в резултат на този „объркан"космен фоликул.

 

 

 

maslo

 

 

Масло от чаено дърво

Етеричните масла могат да помогнат значително при този проблем. Чудесен избор е маслото от чаено дърво. Добито от растението Melaleuca alternifolia, добре известно със своята способността да подобрява здравето на кожата.

Изследванията показват - „антимикробна активност с широкоспектърно действие срещу бактериални, вирусни, гъбични и протозойни инфекции, засягащи кожата". Освен това маслото от чаено дърво ускорява зарастването на рани.

Нанесете капка или две чисто масло от чаено дърво върху подкожния косъм веднъж дневно, за да предотвратите инфекцията и възпалението, като същевременно помагате на възстановяването.

 

Ако искате да задържите добрите резултати по-дълго:

 

Избягвайте плътно прилепнали дрехи

Ако се чудите как да се отървете от врасналите косми по краката или от която и да е друга част на тялото, е добре са избягвате прекалено стягащи дрехи или материи, които не позволяват на тялото да диша. Особено когато вече има проблем е добре да изберете свободен силует и памучна материя.

Как да се предотврати врастването 

Решението с проблемнните косми се върти главно около правилните техники за премахване на самото окосмяване.

Никога не бръснете, която и да е част от тялото си суха.

Намокрете зоната с топла вода и първо нанесете висококачествен или натурален крем за бръснене, за да омекотите космите. Топлите компреси преди бръснене също дават много добри резултати.

Бръснете винаги в посоката, в която космите растат естествено и изплаквайте самобръзначката след всяко плъзгане по кожата.

Уверете се, че не използвате една самобръсначка твърде дълго. Колкото по-често я сменяте, толкова по-малка е вероятността да се случат порязване, раздразнение или подкожни косми.

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA