За кортизола и акнето

Състоянието на кожата неслучайно се счита от много специалисти за огледало на общото състояние на организма. Най-големият орган в човешкото тяло обикновено реагира най-видимо на промените, които се с случват около и вътре в нас и този процес включва и емоционалните амплитуди, на които в последно време сме подложени. Една от възможните реакции към настоящата стресираща ситуация е появата на един по-различен вид акне. Въпреки че теоретично социалната изолация ни дава възможност да спим повече, да си дадем почивка от грим и да отделим повече време за своята бюти рутина, много от нас се сблъскват с този проблем, дори когато не са във възрастта, която предполага запушени пори и засилено омазняване.

77777

Причината за такова акне се крие в хормона кортизол, който естествено се синтезира в организма, когато сме подложени на стрес. Кортизолът, от своя страна, стимулира производството на себум и така се създават условия за запушени пори, които обикноено се появяват в най-омазнените части на тялото и лицето. Казваме „запушени пори”, защото този вид акне се провява във всички познати форми – черни точки, бели точки, червени пъпки и гнойни възпаления. Повечето жени, които трябва да е справят с наличие на пъпки след тийнейджърските си години обикновено знаят, че проблемът обикновено се появява по време на или в дните преди или след месечния цикъл, докато акнето, предизвикано от кортизол не следва такава времева линия.

77777

Какво можем да направим, за да се радваме на здрава и чиста кожа? За начало специалистите съветват да заложим на повече почистване, но да не използваме продукти, които биха раздразнили епидермиса, а такива с успокояващо действие. В този ред на мисли – не прекалявайте с пилинга и избягвайте консистенции, в които има алкохол. Златното правило, което трябва да следваме, е хидратация отвън и отвътре – сега е моментът да развием навик да пием поне по четири чаши вода на ден. Овлажняващият крем трябва да е с много лека текстура и да се нанася върху задължително почистена кожа. Избягвайте мазните храни, както и ястия и напитки, които стимулират възпалителните процеси като сладкиши, кафе и алкохол.

ОЩЕ ОТ GRAZIA:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA