Да, може да овладеем менопаузата

Лабораториите на Vichy продължават да предлагат аргументирани отговори на важните въпроси по темата.

Люба Вангелова
Люба Вангелова 12 април 2023

Фотография: Vichy

Не съществува формула, която да помага на жените да се адаптират към периода на менопаузата, но има установени правила за грижа за физиката, психиката и ума, които оказват съществено значение за лекотата, с която може да го преминат. Те могат да минимизират неприятните последици от хормоналните промени в женското тяло. Целта на всички ни е да бъдем адекватни на времето си. А за нас, жените, има още едно предизвикателство – да посрещнем периода на менопаузата и да го приемем като нормален етап от живота. Да се приспособим адекватно към него означава да бъдем най-добрата версия на себе си. Информацията и знанията по темата са сред най-ценният актив в този период – с тяхна помощ ще съумеем да запазим своята увереност.

Vichy

Кожата започва да се променя още в перименопаузата – периодът, който според лекарите може да продължи около 10-ина години преди настъпването на менопаузата. Признаците на остаряването на организма се случват постепенно - промяната на нивата на естрогена се отразява на работата на всички органи. Но кожата ги показва най-силно. Когато нивата на естрогена намаляват, тя губи еластичността си, а производството му в организма ни намалява с 10% всяка една година. Ето защо в различните етапи от живота ни грижата за кожата се променя.

Vichy

Vichy

Vichy Laboratoires отдавна говорят открито за менопаузата, за да улеснят жените в този период, като им помагат да се справят с неизвестните и последствията от промените. Част от тези активности са създаване на Facebook група "Без пауза в менопаузата", където членове споделят своя опит, откриват експертни съвети и взаимна подкрепа. Брандът е инициирал и експертен видеопанел под надслов Meno Talks, в който под формата на откровени разговори се предлагат аргументирани отговори на максимално много въпроси по темата. Новата кампания "Менопозитивност" насърчава жените без притеснения да посетят аптеката и свободно да зададат въпросите си на консултантите по темата за менопаузата. Кампанията се осъществява не само в България, но и в Сърбия, Словения и Хърватия.

Специален гост в кампанията е младият учен от Белград Сташа Станкович – доктор по репродуктивна геномна медицина в университета в Кеймбридж, обявена от Световната асоциация по менопауза за най-добър млад учен (под 40) в областта на женското здраве. Нейният научен екип доказва, че чрез модерни генетични методи е възможно да се удължи репродуктивният живот, т.е. да се отложи менопаузата. По време на регионална конференция "Women's Weekend" в Хърватия като част от панела на Vichy "Без пауза при менопауза" тя представи първия генетичен тест, който (чрез слюнка или кръв) ще направи възможно предсказването на момента на настъпването на менопаузата и ще покаже колко е плодовита една жена. Тя самата е на 27 години и споделя, че пази репродуктивното си здраве, като не пуши и не пие алкохол, тъй като плодовитостта се влияе и от някои външни фактори.

Vichy

Задължителни грижи за кожата в менопауза е излющването на повърхностния ѝ слой, за да се стимулира регенерацията на клетките, която през този период се забавя. Защитната ѝ функция също е намалена заради намаленото производство и на мастни киселини. Това налага козметичните продукти за грижа да съдържат мастни и алфахидрокси киселини. В последните 20 години Vichy Laboratoires провежда задълбочени научни изследвания за въздействието на хормоналните промени върху кожата, като влага резултатите от откритията си в козметичните формули на Neovadiol, разработени за кожа в менопауза. Гамата за зряла кожа в периода на перименопаузата и постменопаузата има ново попълнение – Neovadiol MENO 5 Bi-серум. Само месец е необходим, за да забележите промените в кожата след употребата на серума. Научните данни са следните: нивото на липидите в повърхностните слоеве на кожата на участниците се повишава до 61% – с 14% повече естествен блясък. Допълнителни дерматологични тестове показват, че само за два месеца след използване на този продукт бръчките по лицето и деколтето намаляват с 12% , кожата е до 11% по-малко отпусната, а възрастовите пигментации са до 22% по-малко видими.

Сега в аптеките може да откриете протокол за грижа за зряла кожа на лицето с Neovadiol, който включва два продукта от линията (крем за кожа в менопауза + MENO 5 Bi-серум), в който серумът е с отстъпка 50%.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA