Как да удължите ефекта от естетичните процедури?

Забравете за грима и спорта. Какво още?

Люба Вангелова
Люба Вангелова 20 декември 2023

Фотография: Pexels.com

Благодарение на медицинските иновации и напредналите технологии днес е възможно да задържим младежкото излъчване и здравето на кожата. Въпреки това, за да удължите ефекта от естетичните процедури, без да си навредите, трябва да спазвате, и то строго, някои правила.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА ГРИМА…

…в рамките на 6 до 24 часа след каквато и да е естетична манипулация – от почистване до инжекционни процедури. Декоративната козметика съдържа вещества, които образуват филм върху епидермиса и могат да провокират възпаление върху временно уязвимата кожа.

НЕ СПОРТУВАЙТЕ

Изпотяването по време на спорт може да провокира възпаление и раздразнение на кожата. Освен това повишаването на температурата на тялото по време на физическо натоварване намалява ефекта на инжекциите ботокс. Хиалуроновата киселина след повишаване на температурата се резорбира и се извежда от организма много по-бързо. Така че въздържайте се от спортуване поне 72 часа след естетичната процедура.

ДОБАВЕТЕ КОЛАГЕН И ПРОТЕИНИ В МЕНЮТО

Приемът на колаген стимулира качественото обновяване на тъканите, помага за задържането на хидратацията в клетките на кожата, подсилва защитата ù, ускорява процесите на заздравяване, спомага за усвояването на полезните елементи. В тандем с инжекционните методи например, колагенът помага за удължаване и подобряване ефекта от процедурите. Същото е и с протеините – един от най-важните макронутриенти за здравето и красотата. Те са градивен материал за клетките на човешкия организъм, включително и за влакната на кожата – колаген и еластин. При недостиг на аминокиселини и протеини в организма кожата губи еластичността си.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА ПАРНА БАНЯ И САУНА

Причината е вече споменатата – излишно прегряване на организма, което не е препоръчително за пациенти, преминали през инжекционни и апаратни процедури. Към това ограничение се придържайте минимум седмица. Горещият въздух способства за по-бързото извеждане на въведените вещества в организма, което повлиява на качеството на резултатите от процедурата. Освен това високите температури могат да предизвикат прегряване на местата по кожата, които са травмирани, което да доведе до термично увреждане и възпаление.

ИЗБЯГВАЙТЕ МАСАЖ НА ЛИЦЕТО

Комбинацията от инжекции (ботокс, филъри, конци) и мануална терапия (масаж) трябва да избягвате поне месец след естетичната намеса. Изберете – или инжекционни, или мануални терапии, гуша, фейсбилдинг. Това ще помогне да избегнете неравномерното разпределение на препарата в тъканите и бързото му извеждане от организма.

ИЗПОЛЗВАЙТЕ SPF

След повечето естетични процедури кожата става по-чувствителна. Пигментните петна, причинени от слънцето, може да се появят дори на местата, където е въвеждана иглата, ако не сте се погрижили за кожата със слънцезащитен продукт с висок SPF. Особени са ограниченията за пациенти след терапия на хиперпигментация – те трябва да се откажат напълно от пребиваването на слънце поне 2-3 седмици след процедурите. За тези, които са се подложили на фотоподмладяване, също се отнася препоръката за въздържане от плаж поне седмица след процедурата.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA