Правилното почистване може да промени кожата ви завинаги

Един задължителен ежедневен ритуал, който с няколко промени, може да бъде издигнат на друго ниво.

Люба Вангелова
Люба Вангелова 24 февруари 2024

Фотография: Pexels.com

Февруари е подходящ момент чрез тази основна грижа да подсилим кожата си, която достатъчно дълго вече е изложена на зимните условия. Те оставят след себе си последствия от негативи като сух въздух в помещенията, богати текстури на кремовете за лице в комбинация със слънцезащитни продукти и грим.

НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБСЪЖДАНЕ

Всички знаем, че почистването на кожата на лицето трябва да е ежедневно и да не се пропуска. Но знаете ли защо? Наложително е не само за отмиване на замърсяванията, натрупани през деня, но и за почистване на порите. Това позволява на кожата да абсорбира максимално активните съставки на козметичните продукти за грижа и така да бъде увеличена ползата им.

ВСИЧКИ ФОРМИ НА ГРИЖА

Пяна, гел, крем, лосион – в крайна сметка всичко се свежда до избора да се грижите за кожата си. Независимо какъв тип е тя, можете да изберете всяка една от тези форми на почистващ продукт. Гелът или пяната по принцип са чудесни за мазна кожа или склонна към акне. Наличието на BHA и AHA помага за отличното почистване на излишния серум – търсете съставки като бадемова или салицилова киселина. Ако имате чувствителна кожа, избирайте нежен лосион без мазнини, тъй като гелът или пяната могат леко да повишат сензитивността ù. За нормалната и суха кожа лосионите също имат щадящо действие. Те не нарушават работата на кожната бариера, но отлично почистват замърсяванията от повърхността ù, като оставят усещане за свежест и хидратация. За много сухата кожа е препоръчителен почистващ продукт с кремообразна текстура.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА "СКЪРЦАНЕТО"

Дерматолозите от години твърдят, че след почистване кожата не трябва да се чувства опъната или да усещаме повърхността ù скърцаща от чистота. Това не означава, че е стегната, а по-скоро е реакция, че не се чувства добре от използваните продукти. "Скърцането" всъщност е знак за дехидратация, която ускорява процеса на стареене. Означава още, че е нарушена бариерната ù функция, което пък е "отворена врата" за хиперпигментацията и чувствителността. Причината е, че с нарушена липидна бариера кожата губи способността си да реагира правилно на слънчевите лъчи. Добрият почистващ продукт трябва да оставя усещане за мекота, гладкост и свежест.

ДОБРОТО ПОЧИСТВАНЕ Е ДВОЙНО

За да сте сигурни, че върху кожата ви през нощта няма да остане нито следа от замърсяването през деня, направете вечерното почистване двойно. Това означава, че първата стъпка от него трябва да включва масло, което да разтвори грима, SPF продукта, излишния серум и восъчните остатъци. То помага за по-лесното разграждане на мастните молекули и изтеглянето им от кожата, без да я лишава от хидратация. Втората стъпка е почистване с обикновен измиващ продукт, който да отстрани всички следи от маслото.

МАГИЧЕСКИ СЪСТАВКИ

Бадемовата киселина е брилянтна за подмладяване. Независимо от типа или състоянието на кожата тя има чудесни озаряващи свойства. Освен това е много нежна и подпомага клетъчната обмяна. Тя е почти задължителна съставка за почистващия продукт за лице. Друга такава е витамин Е, който прави чудеса за сухата кожа. За този тип е подходяща също и млечната киселина, която хидратира, омекотява, изглажда текстурата и избистря тена.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA