Ню Йорк въведе глоби за родители, които не ваксинират децата си

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 24 април 2019

Ню Йорк преживява най-голямата епидемия от морбили от няколко десетилетия насам, което е свързано с гражданското движение срещу ваксините. В опит да спрат епидемията, градските власти въведоха глоби от 1000 долара, при отказ от страна на родителите да ваксинират децата си. В четвъртък съдът в Бруклин отхвърли лобирането от страна на пет майки, пожелали анонимност, за забрана на решението и то официално влезе в сила.

Първите родители, отказали да ваксинират децата си, вече са получили уведомления за глоби, което се е случило в рамките на няколко часа след излизане на съдебното решение. Длъжностните лица са изпратили съобщения до три семейства, които не са ваксинирали децата си, въпреки заплахата от заразяване. Ако родителите ги игнорират, размерът на глобата ще се увеличи до $2000.

Здравните власти признават, че решението да се въведат глоби не е било лесно за тях. Мащабът на епидемията обаче е такъв, че са били необходими спешни и решителни мерки.

Избухването на болестта започна в Ню Йорк миналата есен. Към днешна дата са потвърдени 359 случая и властите очакват броят на заболелите да продължи да нараства.

В други страни също се опитват да се борят с отказа от ваксиниране с икономически мерки. Например в Италия на неваксинираните деца е било забранено да посещават детски градини, а родителите на неваксинирани ученици ще бъдат глобени до 500 евро.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA