Откриха начин за лекуване на ревматоиден артрит

Международен екип от учени идентифицира нов молекулен механизъм, който предизвиква ревматоидния артрит. Причината се крие в смъртта на макрофагите, показват изследванията. Работата е публикувана на интернет страницата на Института по биотехнологии във Фландрия (Белгия).

Ревматоидният артрит е хронично възпалително заболяване, което води до разрушаване на ставите и костите. Основните молекулярни механизми, които задействат болестта, засега остават до голяма степен неясни.

Екипът е установил, че възпалителната реакция се предизвиква от некроптозата - програмираната смърт на макрофагите. Като блокират некроптозата, те предотвратяват развитието на ревматоидния артрит.

Като терапевтичен агент учените са използвали протеин, наречен А20. Той е предотвратил смъртта на имунните клетки. Противовъзпалителното свойство на А20 е било открито в предишни проучвания.

Изводите потвърждават решаващото значение на протеина А20 за борба с възпалението и също така показват, че предотвратяването на клетъчната смърт е основната функция на А20 за защита срещу артрит.

Авторите уточняват, че няколко фармацевтични компании вече работят за създаване на лекарства за потискане на клетъчната смърт. Екипът се надява, че те ще бъдат ефективни при лечението на редица възпалителни заболявания.

Междувременно, стратегията на американските учени е насочена към протеини, които играят ключова роля в развитието на болестта. За тази цел, екипът вече е разработил наноустройство, което предотвратява развитието на артрит на много ранен етап.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA