Ползата от иглолистните дървета

Хората, които живеят в големи градове, не могат да си позволят чести разходки в гората. Разходките в иглолистната гора са гаранция за добро здраве и укрепване на имунитета на организма в борбата с много болести. Но ако нямате възможност да посещавате редовно такива места, ще ви помогне събирането на хвойнови клонки, етеричните масла и др. Те ще ви бъдат полезни за козметични цели, за укрепване на имунната система, за предотвратяване на много болести.

Свободата да дишаш

Не е тайна, че когато човек е в иглолистна гора, първоначално чувства леко, но осезаемо замайване. Изостря се обонянието. След известно време настъпва блаженство, идва чувството за единение с природата.

Иглолистната гора е двойно наситена с активни биологични вещества, естествени антиоксиданти, които допринасят за унищожаването на патогенни бактерии. Дори най-известните санаториуми се намират главно в иглолистни гори, сред борове, паркове, богати на иглолистни дървета - бор, туя, смърч, ела, кедър и много други. Особено полезна за лечение на туберкулоза е средата, наситена с иглолистни вещества. Учените са открили, че въздухът в гората в сравнение с въздуха в града е практически стерилен. Дори кратките разходки в иглолистната гора облекчават напрежението, умората, подобряват кислородния обмен в белите дробове, в резултат на което тялото се радва на добро самочувствие.

Вземането на вана с добавени в нея иглолистни екстракти има положително въздействие върху организма, облекчава умората, повишава жизнеността, облекчава симптомите на вегетативна дистония.

Борба с авитаминозата

По химичния си състав хвойната е много богата на витамини като С, А (каротин), Е, К, Р, В1, В2, В6, РР, а по отношение на количеството на тези витамини можете да се сравнява само с касиса, зърнастеца и лимона. Малък пример: северните народи са се спасявали от такава сериозна болест като скорбута, добавяйки млади борови връхчета към храната.

Превенция на инсулт

Иглолистните шишарки съдържат вещества, принадлежащи към групата на танините, на основата на иглолистни шишарки се приготвят лекарства, благоприятстващи възстановяването на мозъчните клетки и лечението на инсулт.

Борба с грипа

Грипът е едно от най-опасните заболявания, което в наше време е мутирало - предаването на болестта се осъществява главно по капково-дихателен път. Основният и същевременно прост начин да се предпазите по време на епидемия е да носите маска, напоена с иглолистни етерични масла.

Природен антиоксидант

Иглолистните растения са богати на естествения антиоксидант дихидрокверцетин. Основните медицински свойства на дихидрокерцетина са:

- възстановява имунитета на организма;
- намалява опасните нива на холестерола;
- възстановява увредените тъкани;
- повишава устойчивостта срещу алергични заболявания и стрес;
- възстановяване и подмладява кожата;
- намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA