От колко вода наистина имаме нужда?

Сутрешен прием

На празен стомах, веднага след събуждане, изпийте 200 мл. вода със стайна температура и резен лимон: така активирате организма си след нощното бездействие. След половин час можете да изпиете чаша силно кафе и да закусите - водата вече е подготвила храносмилателната ви система и цялата храна, която изядете, ще бъде във ваша полза.

Преди хранене

За внимателна подготовка на стомаха за обяд или вечеря и потискане на прекомерния апетит, изпийте чаша негазирана вода 30 минути преди началото на храненето. Ще видите, че с помощта на тази проста техника, едва ли ще излапате обичайната за вас порция. Но да се приемат вода и други напитки по време на хранене и половин час след това не се препоръчва. Водата премахва храносмилателните ензими и разтваря стомашния сок, което забавя целия процес.

Вода по време на тренировки

Тази точка е с големи особености. В много форуми се препоръчва да се пият почти три литра вода по време на тренировка, което е фундаментално погрешно. Чрез консумацията на такова количество течност вие премахвате шлаките и токсините, но и нарушавате баланса на електролитите и микроелементите, които просто нямат време да се възстановят. Най-добрият вариант: първия ден да се претеглите преди и след тренировка. Разликата ще бъде от 300 до 1000 грама, в зависимост от характеристиките на тялото ви. Това е разликата, която трябва да попълвате по време на тренировка, като пиете равното на нея количество вода. А тук може да видите най-ефективните тренировки за изгаряне на калории.

Персонална дневна норма

Учените нямат отговор на въпроса за точното количество изпита вода на ден. Съществува приблизителна медицинска норма: 30 мл. вода на 1 кг. телесно тегло на ден. Това означава, че за тегло от 55 кг. ще са ви достатъчни до 1,5 литра на ден. Ако в същото време чувствате, че сте дехидратирани, пийте повече. И не забравяйте да намалите количеството на солените и люти храни - натриевият хлорид задържа течности в тялото и причинява подуване, а след люто е просто невъзможно да утолите жаждата си.

Най-добрият вариант е водата да се пие по малко и често. В началото може дори да се наложи да се насилвате да изпиете чаша вода веднъж на час. След това - веднъж на всеки половин час. Скоро това ще се превърне в рутинен навик. Не забравяйте да пиете по малко количество вода с кафето и с други подобни диуретични напитки. Но не злоупотребявайте. Подпухналото лице сутрин не краси никого.

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA