Учени доказаха, че нарът съдържа ефективна антивъзрастова молекула

Изследователи от Федералната политехническа школа в Лозана успешно са тествали върху хора ново средство против стареене - съединение, наречено уролитин А, извлечено от плодове от нар. В предишни експерименти използването на тази молекула вече значително е удължавало живота на червеите и мишките чрез стимулиране на работата на митохондриите.

На първия етап от клиничните проучвания, възрастни и относително здрави доброволци са приели еднократна доза уролитин А с тегло от 250 до 2000 мг. Не са установени никакви странични ефекти или рискове за здравето.

След това 60-те участници в експеримента са били разделени в 4 подгрупи, за да се изследват дългосрочните ефекти от съединението. В продължение на 28 дни всяка подгрупа е получавала ежедневно или плацебо, или еднократна доза уролитин А - 250 мг., 500 мг. или 1000 мг.

По време на тестовете е установено, че дозите от 500 мг. и 1000 мг. подобряват функционирането на митохондриите в скелетните мускули, т.е. имат ефект, подобен на физическите упражнения. Учените се надяват, че това ще позволи уролитин А да се използва, за да се забави и дори да се предотврати свързаната с възрастта загуба на мускулна маса.

Екипът планира да продължи проучванията на обещаващото съединение и да създаде препарат на базата на него, който да бъде пуснат за продажба възможно най-скоро.

Един от ефективните начини за забавяне на стареенето и намаляване на риска от свързани с възрастта заболявания е чрез промяна на диетата. Например отхвърлянето на червеното месо и консумирането на риба и ядки може значително да намали риска от ненавременна смърт, твърдят учените.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA