Синтезирано е мощно противораково лекарство

След десетилетия на експерименти, група японски и американски изследователи успяха да възпроизведат в лаборатория най-сложното естествено противораково вещество. Учените вече имат достатъчно количество от синтетичната молекула халихондрин, за да започнат клинични изследвания.

Естественият халихондрин е бил открит от японски учени в морските гъби преди 33 години. Тогава са доказани неговите антитуморни свойства, но досега не е било възможно да се създаде напълно идентичен аналог в лаборатория. Сега група американски и японски изследователи са синтезирали достатъчно количество от веществото, за да тестват ефекта в клинични проучвания върху хора. Работата е публикувана на уебсайта на Харвардския университет.

През 1992 г. учените успяха да възпроизведат опростена версия на лекарството, което все още се използва за лечение на метастатичен рак на гърдата и липосаркома. Сега екипът е получил 11,5 грама вещество с чистота от 99,81%.

Авторите наричат ​​резултатите пробив и „безпрецедентно постижение на пълния синтез”. Както учените сами казват, поради сложността на структурата, те са имали повече от 4 милиарда начина да направят грешка.

Предклиничните проучвания показват, че халихондринът е ефективен срещу компоненти на туморната микросреда, които могат да трансформират здравите клетки в злокачествени. Освен това, съединението потиска образуването на микротръбички, които участват в деленето на ракови клетки.

В момента в Япония вече започна първата фаза на клиничните тестове. Подробности за проучването все още не се съобщават.

Неотдавна американски изследователи доказаха, че един нов метод на терапия с нетоплинни радиовълни блокира растежа на раковите клетки, без да уврежда здравите. Учените вече са открили радиочестоти за 15 различни вида рак. А противоракова терапия, разработена от фармацевти от Roche Holding, показа обещаващи резултати в първите клинични изследвания за спиране растежа на злокачествени тумори при деца, в частност при рак на мозъка.


На снимката: Йошито Киши - един от ръководителите на проекта - катедра по химия и химична биология в Харвард.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA