Как да преборите джет лега?

С какво да се облечете за полета и какво да хапнете преди това? Преди да си отговорите на въпроса за джет лега, ще трябва да намерите отговори на тези два въпроса.

Полетите и прекачванията винаги са ни натоварвали до известна степен, независимо от вълнуващата дестинация, на която ни отвеждат. Но, погледнато от друга страна, да гледаме ефирните облаци под нас през илюминатора и да слушаме аудиокнига през 12-те часа полет всъщност е приятно и релаксиращо. А честите полети ни научават на много неща, за да не усетим промяната в обичайния си ритъм. Спасението е в правилната подготовка.

Най-важното е да се наспите добре вечерта преди полета. Организмът има нужда от пълноценна подготовка преди подобно сериозно натоварване.

Преди полета пийте много вода и хапнете нещо малко, но засищащо. Добър вариант е риба с пресни зеленчуци или салата с авокадо. А на борда на самолета е добре си направите лек fasting (гладуване за няколко часа). Или отрано преценете какви ще са междинните ви хранения – добър вариант са плодове (мандарини и ябълки), както и сурови бадеми.

Избирайте билкови чайове или вода с лимон. Изключение са моментите, в които ви се иска да заспите, но не се получава. Тогава чаша червено вино е най-доброто сънотворно.

Важна точка е в подготовката е да се облечете комфортно – това означчава да избирате дрехи от натурална материя с приятно усещане за тялото. По възможност трябва да имате шанс да събуете чорапите си или да махнете сутиена си – всичко, което може да наруши нормалното ви кръвообращение или да остави следи по кожата ви. За да се отпуснете максимално и да си създадете усещане за домашен уют, вземете със себе си на борда любимия си кашмирен шал. А капка лавандулово масло на китките и на маската за сън ще ви помогнат да се отпуснете веднага.

Какво да вземете на борда:

  • Ябълки – по-добре е да са по-кисели, защото те съдържат по-малко захар.
  • Лавандулово масло – помага за по-бързо отпускане на борда.
  • Бадеми – 10 ядки ще ви помогнат да спрете да чувствате глад.

Ако и това не ви е достатъчно, тогава си свалете приложение за медитация, което може да ползвате офлайн. Това е много полезен ход при тези, които страдат от аерофобия. Релаксиращ плейлист помага 100%-ово да се отпуснете, особено ако си помогнете и с ароматерапия. Където и да поемете, минифлакончета с етерично масло от лавандула и роза трябва да винаги да са с вас. Както и подхранващ околоочен крем и спрей с термална вода.

За да съхраните настроението и енергията си след полета, въздържайте се от солена храна в първия ден, тъй като тя помага за задържането на вода и за оттоците. Прекрасен начин да дойдете на себе си по-бързо е гореща вана със сол във водата. И, разбира се, хидратираща маска за лице. Спирулина, витамин В12, манган и калий – това са основните съставки на добавките, които е добре да носите винаги със себе си. Те помагат организмът да преодолее по-лесно разликата в надморската височина и в климата.

А за адаптацията към новия часови пояс може да ви помогне ходенето с боси крака по тревата или по пясъка. Когато тялото ви се докосва до земята, то се синхронизира биоритмите си с часовия пояс на вашата локация. Така организмът ви веднага разбира какво време на денонощието е и се настройва.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA