Признаха алкохола за по-вреден от наркотиците

Ново проучване категорично предупреждава, че алкохолът често е причина за престъпления

Международната обществена организация „Глобална комисия за политика в областта на наркотиците" призова за преразглеждане на класификацията на ООН, приета преди повече от 50 години и за признаване на алкохола като по-вреден от наркотичните вещества. Това се посочва в доклада на комисията, публикуван на 6 юли.

Класификацията, против която се обявява Комисията, е разработена и приета през 1961 г. След това въз основа на нея е съставена Единната конвенция на ООН за наркотичните вещества, която ограничава достъпа до канабис, кокаин и опиум и разрешава употребата им само за медицински цели. Комисията днес е убедена обаче, че тези данни са остарели.

В доклада се казва: „От момента на подписването на Конвенцията, страните реагираха на този международен закон с таблици и класификации, които не са свързани с доказателства или рационални доводи за вредата и ползата от тези вещества, а са политически мотивирани."

Комисията е разработила нова класификация на базата на 16 критерия, девет от които имат отношение към вредата, която потребителят на вешеството получава, а останалите седем – към вредата, която употребяването нанася върху околните. Алкохолът е със 72 точки, преди хероина с 55 точки и кокаина с 27.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA