Яде ви се солено: какво означава това?

Тялото ви сигнализира за нуждите си по странни начини

През лятото приемаме повече течности, променяме хранителните си навици, но често и вкусовете. Понякога обаче това е знак за някаква негова нужда. Какво иска да ви каже то, ако ви се яде чувствително по-солена храна от обикновено?

Организмът ви е обезводнен

Дехидратацията е често срещана причина за силното влечение към солени храни (включително и чиста сол). В случай на обезводняване е задължително да пиете вода и да включите в дневното си хранене  повече плодове и зеленчуци.

Интензивни тренировки

Когато се изпотявате, количеството на солта в организма ви постоянно намалява. Това може да бъде причина за захубата на много натрий от тялото ви. Организмът ви има нужда от продукти, богати на този елемент: например хайвер, маслини или осолена риба.

Силен стрес

Тялото реагира на това състояние не само емоционално, но и физически: най-често се проявява именно чрез желанието за консумиране на солена храна.

ПМС

Жаждата за сол по време на ПМС е провокирана от хормоналните колебания или отклонения и се наблюдава при много жени (заедно с постоянния глад). Не се поддавайте или намалете приема на сол в полза на водата през този период.

В менюто ви присъства прекалено солена храна

В този смисъл организмът ви свиква и без тази подправка вече ви е трудно да усетите вкуса на храната. Опитайте да солите по-малко – ако причината е в това, скоро влечението ви към храни, богати на натрий, ще намалее.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA