Здравословният живот бори болестта на Алцхаймер

Въпреки многогодишните си усилия, учените все още не могат да намерят лекарство срещу болестта на Алцхаймер. Въпреки това, има начини да се предотврати фаталното заболяване. Според две нови изследвания, здравословният начин на живот може да намали риска от деменция и когнитивни функции, дори в случай на генетична предразположеност.

Първият екип, представляващ Ексетърския университет, изследва геномите на 200 000 възрастни, взети от британската биобанка. Въз основа на предишни проучвания, учените са направили за всеки от тях полигенна оценка на риска от болестта на Алцхаймер. След това е бил оценен начинът на живот на участниците - честотата на физическата активност, диетата и отношението към тютюнопушенето и алкохола.

Анализът е показал, както се очаква, че хората с висока генетична предразположеност и лош начин на живот са имали много по-голям шанс да развият деменция, отколкото тези, които са се погрижили за тяхното здраве и са наследили „добри” гени. Авторите на изследването обаче са успели да направят и по-интересен извод.

Оказало се, че здравословният начин на живот може да намали риска от деменция, независимо от генетичната предразположеност. Установено било, че липсата на лоши навици, правилното хранене и физическата активност намаляват с 32% вероятността от свързани с възрастта когнитивни нарушения в групата с висок генетичен риск.

Така, въпреки че все още не можем да променим собствените си гени, наследствеността може да бъде компенсирана от правилния начин на живот.

Второто проучване, проведено в университета „Ръш" (Rush University), е посветено на по-подробен анализ на връзките между навиците и болестта на Алцхаймер. Учените са следили 2000 доброволци в продължение на девет години. В същото време, същите фактори са били взети под внимание, както и при гореспоменатите дейности: отказване от тютюнопушене, диета, упражнения и ограничен прием на алкохол, както и умствени тренировки.

След преглед на събраните данни, авторите стигнали до заключението, че изпълнението на поне четири от петте условия за здравословен начин на живот може да намали риска от болестта на Алцхаймер с 60%.

Изследователите смятат, че насърчаването на здравните грижи може значително да намали честотата на свързаните с възрастта когнитивни нарушения.

Борбата с болестта на Алцхаймер е невъзможна обаче без ефективна диагностика. Според редица изследователи, заболяването е възможно да се идентифицира на най-ранните етапи, като се анализират състоянието на очите и характеристиките на зрителното възприятие.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA