Еликсирът на младостта ще се появи в рамките на 5 до 12 години

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 12 септември 2019

Науката за удължаване на живота е обект на всякакви мрачни спекулации за вехти милиардери, замразени в криогенни хранилища. Но какво би било, ако вместо еликсир на вечния живот се появи хапче, което преобръща процеса на стареене - лек срещу артрит, загуба на памет, замъглено зрение и рак?

Това може да се случи благодарение на сенолитиците - клас лекарства, които селективно унищожават състарените клетки. Много водещи световни геронтолози вече са тествали възможностите на тези лекарства върху животни и сега започват клинични изпитвания при хора.

Ако тези изследвания продължат да бъдат успешни, тогава тези, които вече са на 30-40 години, могат да станат първото поколение стари хора, които са останали здрави - с малко медицинска помощ.

Важно е да се отбележи, че повечето учени, които са изследвали дълголетието, се занимават повече с удължаването на здравето, отколкото на самия живот. Този подход предпазва възрастните хора от страдание, а също така им предоставя възможност да продължат да водят активен начин на живот - тоест да работят, а това е полезно за икономиката.

„Здравето на старини е невероятна перспектива, тя има много предимства - както за властите, така и за самите пациенти в напреднала възраст", ​​казва Сю Минг от Центъра по геронтология в университета в Кънектикът.

Старостта, отбелязва той, е основен рисков фактор за повечето хронични заболявания. Целта на неговата лаборатория е да открие нови методи за забавяне на процеса на стареене и в същото време да предотврати появата на заболявания.

Мишки за милиони

Сю работи върху сенолитиците с екип специалисти от американската „Клиника Майо”, която през 2011 г. показа, че с помощта на генетични процедури може да се победят така наречените зомби-клетки и значително да подобри здравето и продължителността на живота на

мишка
преждевременно състарена мишка. През 2016 г. същата група учени постигна подобни резултати в експеримент върху мишка, която е остаряла по естествен начин.

Снимката на двете мишки от една и съща майка - едната изглежда млада и здрава, а втората слаба и болна - донесе милиони от инвеститорите. Джеф Безос и Питър Тийл виждат перспективи в този подход.

Според Кевин Перот - президент на института Global Healthspan Policy - подобна реакция показва, че Силициевата долина счита застаряването за проблем, който може да бъде решен „с достатъчно пари и стъпки".

Генетичната процедура обаче, която унищожава стареещите клетки при гризачите, се оказа твърде опасна за хората.

Еликсир на младостта

За да се намери приемлива алтернатива, бе създадена компанията Unity Biotech, която събра средства за разработване на лекарства за безвредно пречистване на човешкото тяло от зомби- клетките.

млади хора
Основната трудност по пътя на учените е да разберат какво точно ще лекуват. В случая с конвенционалните лекарства това е просто - те лекуват конкретно заболяване. Но стареенето се счита за естествен процес, а не за локален проблем и води до сложно и систематично разрушаване на организма.

Първите тестове на сенолитици се фокусираха върху лечението на определени състояния, като макулна дегенерация, глаукома или хронична обструктивна белодробна болест. Повечето от тези тестове все още са в начален етап, въпреки че през февруари малко клинично проучване потвърди възможността за връщане способността да изминават дълги разстояния на пациенти с белодробна фиброза.

По време на предклиничните проучвания тази година, сенолитиците бяха инфилтрирани в коленете на пациенти с остеоартрит. Резултатите като цяло се оказаха доста обещаващи.

Според Себастиан Грьонке от Института по биология на стареенето „Макс Планк”, предимството на сенолитиците е също, че те могат да започнат да се прилагат дори вече в напреднала възраст. Следователно, изследванията трябва да да се ускорят. Освен това, експериментите подсказват, че няма да е необходимо такива лекарства да се използват ежедневно, достатъчна е доза веднъж седмично или месечно. И накрая, те трябва да помогнат и срещу други заболявания, които не са пряко свързани с възрастта - диабет и рак.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA