Таланти и мутанти: как генетичното тестване ще промени спорта

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 12 септември 2019

Миналата година Министерството на науката и технологиите на Китай обяви, че страната ще проведе генетични тестове на спортистите преди Зимните олимпийски игри през 2022 г. Резултатите от тестовете ще повлияят на подбора на участниците.

С намаляването на цените на генетичните тестове интересът към комерсиализирането на тази технология расте. Броят на предложенията нараства заедно с риска от дезинформация - тълкуването на резултатите от тестовете се оказва много по-трудно от анализа на ДНК. Бъдещето на спортистите може да бъде изложено на риск поради неправилно интерпретирани данни.

Как работи това

Със спортните постижения обикновено се свързват два генни варианта - ACE II, свързан с издръжливостта, и ACTN3 RR, който е отговорен за експлозивната сила. Въпреки факта, че има сериозни доказателства за връзката на тези гени с атлетичните постижения, все още не може да се прогнозира успех на базата на тези маркери.

Работата е там, че спортните дисциплини обикновено изискват набор от качества и умения, които не се ограничават само до издръжливостта или силата. Различни фактори влияят върху постиженията на спортиста, включително широк спектър от вродени и придобити качества, физически и психологически умения.

Използването на генетична селекция може, според мнението на мнозина, да опорочи духа на Олимпийските игри и други спортни събития.

Аргументите против

През 2015 г. редица учени и специалисти от Австралия проучиха наличните генетични тестове за определяне на спортния потенциал и изготвиха документ, който се превърна в официална позиция на Австралийския спортен институт. В него се посочва, че генетичните тестове не могат да послужат за определяне на таланта на нито едно дете или млад спортист, или за промяна на техния тренировъчен план.

„Използването на генетичния фенотип като абсолютен предсказател за атлетични успехи или за спортна селекция е ненаучно и неетично", се казва в документа. Напротив, генетичните тестове могат да се превърнат в повод за широкомащабна дискриминация.

Независимо от това, не само Китай, но и някои други страни ще проучат потенциала на своите спортисти с помощта на генетиката. През 2014 г. се появи съобщение, че Институтът по биоорганична химия на Узбекистан възнамерява да стартира програма за спортна селекция на молекулярно - генетично ниво. Има основание да се смята, че все повече страни ще следват този пример. Това може да доведе до генетичен допинг и да се превърне в началото на края на олимпийския спорт.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA