Разпространена генетична мутация прави грипа смъртоносен

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 16 септември 2019

Грипът може да доведе до сериозни здравословни усложнения, включително до смърт. Американски учени са установили механизъм, който провокира сърдечни проблеми след грип дори при здрави хора без патологии на сърдечно-съдовата система. Причината е разпространена генетична мутация.

За една от причините  се счита системното възпаление от инфекция, което причинява стрес и вреди на сърцето.

Новите изследвания са били фокусирани върху генетичните рискови фактори и са установили мутация в гена IFITM3, която води до усложнения.

Предишни проучвания показват, че мутацията на IFITM3 увеличава риска от хоспитализация и смърт при хората, болни от грип. Това е така, защото генът IFITM3 защитава клетките от вируси, като изгражда защитни бариери в ранните етапи на имунния отговор, обясняват учените.

Експериментите с животни са потвърдили предположенията. Без гена IFITM3, мишките, заразени с различни щамове на грип, са имали повишен риск от сърдечни проблеми. Наблюдавани са намаляване на сърдечната честота, аритмия и смърт.

Това е първото изследване, което доказва връзката между гена и сърдечните усложнения след грип. „Разбирането на основните причини за смъртността вследствие на грип ще помогне да се намери терапия и да се спаси човешкият живот", заключават авторите.

Изчислено е, че 20% от китайците и около 4% от хората от европейски произход имат мутации на IFITM3.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA