Сън и напълняване – има ли връзка между тях?

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 29 септември 2019

Учените проведоха експерименти със здрави хора и доказаха, че липсата на сън влошава мастната обмяна в продължение на няколко дни. И ако не си осигурите достатъчно сън в делничните дни, „спасителният" сън през уикенда няма да ви помогне да се възстановите.

Повечето хора не получават достатъчно сън през работната седмица, в най-добрия случай разчитат на почивка през уикенда. Проучвания на американски учени доказват, че само няколко дни непълноценен нощен сън влияят негативно на усвояването на мазнините и събуждат чувството на глад.

Експериментът е проведен с 15 здрави млади мъже в продължение на десет дни. Преди това, те са си почивали пълноценно вкъщи в продължение на една седмица, а по време на експеримента са спали не повече от пет часа в делничните дни. Започвайки от четвъртия ден от експеримента, за вечеря на участниците са били давани храни с високо съдържание на мазнини.

За да се изучи ефектът от липсата на сън върху метаболизма, от участниците са взети кръвни проби. Дефицитът на сън е повлиял негативно на липидния метаболизъм след хранене, показват анализите.

Липсата на сън води до по-бързо отстраняване на липидите от кръвта след хранене, което може да провокира напълняване.

Симулацията на работната седмица е завършила с „уикенд", когато доброволците са можели да спят в продължение на десет часа, за да възстановят тялото си. Мастният метаболизъм се е подобрил, но не се е възстановил до първоначалното си здравословно ниво.

„Проучването дава разбиране за това как тялото се справя с храносмилането на мазнините при стресови условия на недостиг на сън", заключават авторите.

Резултатите корелират с друго проучване, което обяснява защо липсата на сън прави човек по-вероятно да консумира нездравословни храни, богати на бързи въглехидрати. И откритията потвърждават многобройните данни, че липсата на сън влошава здравословното състояние, като се отразява негативно на всички системи на организма.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA