Бил Гейтс: След 20 години на лекарите вече няма да им се налага да спасяват човешки живот

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 10 октомври 2019

Основателят на компанията Microsoft Бил Гейтс е носител на наградата „Стивън Хокинг", учредена от Кеймбриджския съюз през 2017 г. В понеделник той изнесе лекция, която посвети на бъдещите успехи в здравеопазването. Гейтс се надява, че в следващите 20 години ще наблюдаваме радикални промени в глобалното здравеопазване. В резултат на това, в повечето страни основната задача на лекарите ще бъде не спасяването на човешки животи, а подобряването на тяхното качество.

Гейтс смята решаването на проблема с недохранването за една от основните задачи. Днес то ежегодно води до смъртта на повече от 2 милиона деца под петгодишна възраст. Въпреки това, през следващите 20 години това количество ще бъде значително намалено поради изследвания на микробиома на храносмилателния тракт.

По думите на Гейтс, при деца, страдащи от недохранване, групата на симбиотичните бактерии е различна от тази на техните здрави връстници. Според публикация от 2013 г., тези различия се проявяват дори при двойки генетично идентични близнаци, които се хранят с една и съща храна.

Когато микробиомите от недохранени деца са били трансплантирани на експериментални мишки, животните са имали проблеми с усвояването на хранителните вещества.

Допълнителни проучвания потвърдиха, че храните и леченията, насочени към създаване на здравословни микробиоми, помагат на децата да усвояват повече хранителни вещества и да избегнат забавяне в развитието.

Тези медикаменти все още са в ранните етапи на тестване, но Гейтс е уверен, че успехът не е далеч. Като основни предимства на средствата, насочени към образуването на здрави микробиоми, той счита ниската им цена и лесното им производство. Гейтс подчертава, че проблемите с микробиомите не са единствената причина за недохранването, но въздействвието върху нея може да е доста ефективно.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA