Стомашният балон ще замести операцията при затлъстяване и диабет

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 20 октомври 2019

Бариатричната хирургия, която включва намаляване на обема на стомаха, се счита за изключително ефективен метод за борба със затлъстяването и диабета от тип 2. Малко пациенти засега обаче могат да се подложат на тази инвазивна процедура.

Алтернативен подход за решаване на проблема е тестван от изследователи от Кралския колеж в Лондон. Те са изследвали ефективността на новосъздаденото медицинско устройство Sleeveballoon – специален балон, свързан с ръкав. В стомаха се вкарва малкият балон, а ръкавът покрива началото на тънките черва. За разлика от традиционната бариатрична хирургия, Sleeveballoon е проста и минимално инвазивна процедура.

Експерименти с мишки, хранени с продукти с високо съдържание на мазнини, са потвърдили, че ефектът на Sleeveballoon е сравним с ефекта на бариатрията.

Устройството е намалило приема на храна с 60%, а мастната маса - с 57%. Кръвната глюкоза също е намаляла с 57%.

Устройството трябва да остане в тялото в продължение на 6 до 12 месеца. Все още не е ясно как премахването му ще се отрази на апетита и натрупването на мазнини. Нови изследвания ще помогнат да се проучи този въпрос.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA