Спортът преди закуска изгаря два пъти повече мазнини

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 26 октомври 2019

В един шестседмичен експеримент са участвали мъже с наднормено тегло и затлъстяване. В първата група участниците се занимавали със спорт преди закуска, във втората след хранене, а в третата контролна група начинът на живот на доброволците не се променял. Учените са искали да установят как времето за тренировки се отразява на здравето и теглото ни. Работата е публикувана на уебсайта на университета в Бат, Великобритания.

Участниците, тренирали преди закуската, са изгаряли два пъти повече мазнини от мъжете, занимаващи се с упражнения след хранене.

Увеличеното изразходване на мазнини като „гориво” по време на тренировка се дължи главно на по-ниските нива на инсулин, тъй като хората не са яли нищо през нощта, обясняват авторите.

В резултат на това, и двете групи са отслабнали еднакво, но участниците от първата група са били по-чувствителни към инсулина. Учените отбелязват, че като цяло форматът на сутрешните тренировки има дълбок положителен ефект върху здравето и потенциално намалява рисковете от развитие на диабет и сърдечни заболявания.

Показателите на реакцията на инсулин при мъжете, които са спортували след хранене, не е бил по-добър, отколкото на мъжете в контролната група, които не са променили начина си на живот.

„Става очевидно, че дори само промяната на времето на прием на храна и занимания със спорт може да доведе до значителни промени в състоянието на човека", казва ученият Хавиер Гонзалес.

Сега екипът възнамерява да проведе по-дълго проучване, за да открие дългосрочните ползи от такава схема на трениране. В него ще участват и мъже, и жени.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA