Край на мръщенето: антистресовите храни лекуват лошото настроение

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 03 ноември 2019

Искате да имате добро настроение? Тогава отивайте в супермаркета! Предлагаме ви да се запознаете с продуктите, които ще ви помогнат да се справите с лошото настроение през зимата и със стреса.

Сьомга

В 100 грама сьомга се съдържа дневната норма от незаменими (организмът ни не е в състояние да ги синтезира) омега-3 мастни киселини. Те служат като източник на енергия за мозъка и нервната система. Ниското ниво на тези здравословни мазнини води до депресия.

сьомга

Гъби, израснали на слънце

Липсата на слънце през зимата се компенсира от гъбите, в които има не по-малко витамин D, отколкото в черния дроб, яйчния жълтък или рибата. Този витамин активира производството на хормона серотонин в мозъка, което подобрява настроението. Особено полезни са гъбите щийтаке, пачият крак и белите гъби. При печурките, особено при отглежданите в оранжерии, този витамин не е достатъчен, защото те растат на тъмно.

Вишни

Купичка с вишни преди лягане - и доброто настроение сутрин е гарантирано. В този плод има много от хормона мелатонин (естественото хапче за сън), който ще ви осигури дълбок и спокоен сън.

Амарант

Богата на антиоксиданти, минерали, желязо и фибри, южноамериканската зърнена храна контролира кръвната захар, повишава нивото на хормона - антидепресант серотонин и ни зарежда с енергия.

зърнени храни

Фурми

Ако не можете да устоите на сладкишите, заменете парчето шоколадова торта с няколко фурми. Въпреки че в тях има немалко захар, полезните вещества също са достатъчно много: 15 минерала и повече от 20 аминокиселини, както и витамини и фибри, които ще добавят енергия на тялото.

Миди

Тези морски дарове са отличен източник на антистрес витамина В12 и на микроелементи (цинк, селен и йод), които са отговорни за нормалното функциониране на щитовидната жлеза и доброто настроение.

миди

Листно цвекло

Листата на цвеклото са богати на магнезий, липсата на който води до безпричинно безпокойство и раздразнителност.

Черен шоколад

Да! И не само защото е вкусен. Парченце черен шоколад или няколко лъжици какао на прах съдържат повече антиоксиданти от чаша червено вино или чаша зелен чай. А флавонолът подобрява притока на кръв към мозъка и помага на концентрацията.

Пълномаслено кисело мляко

Оказва се, че в бурканче обезмаслено кисело мляко има по-малко калций, отколкото в пълномасленото. А този минерал е важен не само за костите и кръвоносните съдове: намаляване на нивото му може да доведе до предменструална депресия.

Аспержи

Аспержите са един от най-добрите растителни източници на триптофан, отговорен за производството на серотонин. Фолиевата киселина също присъства в тях, а ниското ù съдържание в организма води до депресия. Освен това, аспержите помагат за справяне с махмурлука заради ензимите.

аспержи

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA