Пиенето на кафе повишава спортните резултати

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 11 ноември 2019

Свойствата на кофеина се изучават активно от учените във връзка с ползите за здравето. Наскоро учените откриха, че консумацията на кафе предотвратява образуването на камъни в жлъчката, а също така намалява смъртността при хронични бъбречни заболявания. Ново проучване на британски учени показа, че кафето също така подобрява и атлетичните показатели, увеличавайки производителността по време на тренировки.

В експеримента са участвали 19 мъже и 19 жени, които са били разделени в равни групи. В първата група участниците са пиели кафе преди петкилометрова надпревара с велосипеди, във втората - доброволците са получили плацебо, а третата е била контролна група. Преди старта, участниците от първата група не са пили кафе в продължение на 12 часа, а напитката им е съдържала 3 mg. кофеин.

Повишени резултати са регистрирани както при мъжете, така и при жените: те са изминали разстоянието с 9,6 секунди по-бързо в сравнение съответно с плацебо групата и контролната.

Сравнявайки резултатите на участници от втората и третата група, учените не са наблюдавали промени.

„Констатациите потвърждават ергогенните свойства на кафето, увеличаващо продуктивността на човека", казват авторите. Не бива обаче да се забравя, че ако се стремите към прекалена продуктивност, организмът може да пострада, предупреждават те.

За да решат този проблем и да изчислят идеалната порция кафе за конкретния човек, американските учени са разработили алгоритъм. Той определя колко кофеин е необходим и от коя поред чаша започва прекаляването.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA