Постепенно: тайната дума, която осигурява идеалното тяло за лятото

Няма нужда да се изтощавате, да се подчинявате на забрани, да гладувате – нито едно ограничение няма да ви ситмулира по пътя към създаването на идеалната ви форма.

Люба Вангелова
Люба Вангелова 03 април 2020

Така или иначе скоро дърветата ще разцъфнат, птиците ще пеят, хормоните ще зашушукат, а пуловерите ще заменим с тениски. Нищо, че всичко това ще се случи, докато сме си вкъщи. Междувременно фитнес гурутата в Instagram ще започнат да популяризират поредния хранителен режим. Запомнете обаче: експресната програма е опасна за здравето. Безусловно е по-добре да се подготвяте за пролетта постепенно и със забавление, без луди диети и закуска с грейпфрут.

Хранете се здравословно, вместо да сте „три дни на вода"

Заменяйки пълноценната храна с ябълки, елда и кисело мляко, осъзнавате ли, че лишавате организма от хранителни вещества, които наистина са му нужни? И вместо тях, може да му осигурите слабост, липса на серотонин и депресия. Освен това, реален е рискът посред нощ да се озовете пред хладилника с отворена врата и с наденица в ръка. За да не се стигнете до тук, преминете постепенно към балансирана диета. Какво означава това ли? В никакъв случай не и задушени зеленчуци и покълнало жито за закуска, обяд и вечеря. Балансираният начин на хранене е съзнателно отношение към храната и към себе си.

Световната здравна организация съветва да консумираме 400 г плодове и зеленчуци всеки ден, а тлъстото месо заменете с риба. И не е необходимо да се отказвате от всички удоволствия, но си струва да намалите поне захарта до 50 г дневно или да изберете полезни заместители.

Умерена „стъпка" в света на големия спорт

Да се смажете от тичане на пътеката и след това да не можете да си вдигнете краката, за да изкачите стълбите – това няма нищо общо със съзнателната подготовка за топ формата ви за пролетта. Дупе като на Ким и бицепси като на Арнолд не се появяват от нищото. СЗО съветва да се изпълняват упражнения с умерена интензивност поне 150 минути седмично, а ако са с висока интензивност, минутите падат на 75. Основното е да не прекалявате и да не падате за коремни преси във всяка свободна минута, само защото целта ви е да имате плочки след месец. Тези същите коремни мускули трябва да почиват.

Откажете се от цигарите стъпка по стъпка

Знаете със сигурност, че пристрастяването към тютюнопушенето е причината за дълъг списък болести. Напоследък обаче генетиците стигнаха до нови изводи: тютюнопушенето се отразява и на психичното здраве. Често опитите ви да се откажете от цигарите остават на етап „обещание". Затова се отказвайте постепенно. Може да включите и електронните им „колеги". От всяко нещо, свързано с тренировките и с храненето, се отказвайте постепенно.

Без измами – не пропускайте тренировка

Винаги ще се случва така, че ще ви се иска да пропуснете тренировка, да спрете с часа по пилатес по средата и да се озовете със сладолед в ръка. И след това да се чувате как казвате: „само ако бях...". Спрете с това. Може и да си мислите, че големият проект, с който сте се захванали, е по-важен от тренировката. Но е време да се научите да живеете тук и сега. Проектът може да почака – пробвайте!

Лайк за несъвършенството

Не изпадайте в депресия заради собствените си неидеални форми. Трудно е, особено ако всеки ден виждате във фийда си снимки на отслабнали чудодейно и с лекота след 3-тата си бременност звезди. Има ли смисъл да се обвинявате? Всички сме различни и приемането на нас самите е първото условие за постиженията ни, без което няма смисъл да продължавате.

Няма нужда да се изтощавате, да се подчинявате на забрани, да гладувате – нито едно ограничение няма да ви ситмулира по пътя към създаването на идеалната ви форма. Приемете спорта в сърцето си, хранете се балансирано и постепенно се освобождавайте от лошите навици – това е пътят към желаната физика и идеалната психика.

Вижте още:

Кога спортът у дома е опасен?

Да, Кейт Бекинсейл тренира шест пъти седмично

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA