Йога за всеки

Да провокираш тялото, за да го направиш по-силно и по-здраво, това можеш да постигнеш с простичкото решение да се запишеш на йога.

Силвия Канин
Силвия Канин 15 юни 2021

Добра идея, нали? Прииска ни се да поговорим за йога и медитация с една динамична жена, която превръща интереса си в свой бизнес. Нели Насева е правен консултант и член на съвета на директорите на голяма международна компания, която инвестира у нас повече от 10 години. Занимава се с корпоративно право от началото на професионалната си кариера. Приблизително оттогава е и интересът й към йога и медитация. В началото тези практики й помагат да се освободи от ежедневния стрес, да няма болки в гърба и да бъде по-продуктивна. Преди пет години тя основава студиа Yoga Vibe, които не приличат на нищо досега, а днес има собствена козметична линия и онлайн платформа за здраве.

57

Ако човек никога не е посещавал йога клас, сигурно му звучи много неудобно да се окаже единственият не особено подвижен в групата. Има ли такива случаи, в които хората се притесняват да са новите в клас?

Да, всеки се чувства така, когато попадне в залата за йога за първи път. Аз самата съм се чувствала така. Затова за нас беше изключително важно да създадем пространства, в които всеки да се чувства добре дошъл – независимо дали е млад, дали е слаб, дали е достатъчно гъвкав. Концепцията ни, че йога е за всеки, се усеща след първото влизане в залата.

Кой вид йога клас препоръчваш на тези без грам идея какво е йога?

Вероятно йога за начинаещи, но не задължително. Някои търсят бързи и динамични практики, имат нужда да натоварят тялото си, за да разтоварят ума. Други страдат от болки в кръста, гърба, раменете и идват да ги излекуват, търсят леки, ресторативни класове. Колкото различни са хората и техните проблеми, толкова разнообразни са и стиловете йога, и спецификите на отделните класове.

Разкажи ни за разликите между различните видове йога практики? Как да подберем правилната за нас?

Вярвам, че човек не избира практика, избира учител. Затова е добре всеки да опита различни класове при различни учители, докато не намери своя, този, който да го поведе по пътя на израстването му.

57

Въпреки страстта ти по йога продължаваш корпоративната си кариера. Освен че ръководиш правния отдел на голяма международна компания, ти си член на съвета на директорите на няколко от нейните дружества в България и Румъния. Как намираш време и енергия за всички ангажименти и отговорности?

Опитвам се да правя повече от нещата, които ме зареждат със сила и вдъхновение. Колко енергия имаме, се определя от ежедневните ни действия и навици, които имат свойството да увеличават или намаляват количеството на енергията ни. Мислите ни, какво говорим, с кого общуваме – всичко това също са действия, които пряко определят колко сила имаме. Когато сме недоволни, разочаровани, критични, губим енергията си. Водя семинари на тема енергийни инвестиции, защото темата е близка до много хора.

57

Когато превърнем страстта си в бизнес, не рискуваме ли да загубим пламъка и магията?

И аз се страхувам от това и може би затова не искам да напусна корпоративния свят. А и съм привърженик на баланса – йогата ме прави по-добра в професията ми, а в корпоративния свят пък ежедневно се срещам с хора, които имат нужда от йога.

При толкова ограничения по отношение на дейността ви заради противоепидемичните мерки, намерихте ли начин за виртуално съществуване?

Още по време на първия локдаун през март миналата година създадохме виртуално студио, което продължи да излъчва класове на живо от залите дори и след отпадане на забраната. От седмица вече е факт и найскъпият на сърцето ми проект – Онлайн студио, в което са събрани всички мои специални благотворителни практики, излъчени в последната една година. Добавих още нови класове, медитации и обучения, отразяващи десетгодишния ми опит в йога. Достъпно е с месечен абонамент от всяка точка на света.

57

Казваш, че движението променя фокуса навътре към вътрешния ни свят. Има ли хора, които отиват на йога, търсейки не толкова движението, колкото менталното спокойствие?

Трудно е човек да седи и да медитира, ако умът не е спокоен. Един от най-добрите тестове за това дали можеш да медитираш, е да се опиташ да останеш неподвижен за няколко минути. Почти всички имат нужда да се движат, да се донаместват – това е умът, който си търси начин да ни занимава. Най-лесният път за съвременния човек към успокояване на мислите е движението. То премества фокуса върху дъха и усещанията в тялото. След силна физическа практика умът спира и остава усещането за покой и тишина. Тогава започва състоянието на медитация.

Пандемичното време, в което живеем, донесе много стрес и неспокойствие. Можем ли да се отърсим от притесненията, посещавайки йога класове?

Времето, в което живеем, катализира и извади на повърхността проблеми, които сме имали и преди това, но не сме били осъзнати за тях. И при всеки човек те са различни. Но при всички са начин да се придвижим напред в личностното и духовно израстване. Вече виждам, че все повече хора търсят помощта на йога, за да си върнат спокойствието и увереността. Независимо какво иска човек от практиката, тя има силата да му го даде.

57

Студиата Yoga Vibe са модерни, просторни и светли. Кои бяха важните елементи при създаването на перфектното според теб йога студио?

Първото и най-важно вече го споменах – усещането, че си приет, независимо от ограниченията, независимо от религията или възрастта. Второто е усещането за грижа – винаги казвам, че нашата мисия като инструктори е да служим на учениците си и тяхното израстване и напредък. Чак след това идват красивите и винаги чисти зали за йога, гледките с градини, висококачествените постелки и йога аксесоари, местата за чай и релакс – всички тези неща се превърнаха в символ на студиата ни.

57

Никога не съм ходила на йога, но съм любопитна. Би ли ме поканила – както мен, така и нашите читатели – с едно изречение. Защо да се обърнем към йогата?

Ако има нещо, което характеризира всички хора по света, това е желанието им да са щастливи, да се чувстват добре. Йога е един от най-красивите начини да бъдем по-удовлетворени от живота си и по-добри.

Научете повече на yogavibe.net. Онлайн студио с Нели: yogavibe.online/yoga-program/8.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA