Стегни се и не се разстройвай от летните вируси

16 август 2021

Още от древността датират мисли като „ВСИЧКИ БОЛЕСТИ ЗАПОЧВАТ ОТ ЧЕРВАТА". Пръв Хипократ използва думата „диария", която от гръцки означава „преминаване през". Най-общо можем да кажем, че състоянието е факт, когато имаме 3 или повече изхождания в рамките на 24 часа. Има статистически данни, които звучат стряскащо, но е добре да знаем, че диарията е четвъртата най-честа причина за смъртност при децата по света. А хората, лекуващи диарията, често я описват и като: „Диарията може да е резултат от редица здравни фактори, тъй като е симптом на многобройни заболявания и продукт на храната, доставяща ни удоволствие".

През последните години се забелязва, че стомашно-чревните неразположения са много чести сред населението. Честотата им се увеличи в последната година и половина, поради повишените нива на тревожност, свързани с COVID-19 пандемията. Ограниченият достъп на пациентите до лекари води до повишаване на консултациите с най-достъпните медицински специалисти – фармацевтите.

С настъпващите топли и ваканционни дни всички ние очакваме болестите и неприятните състояния да са зад гърба ни. Подготвяме се за весели и спокойни дълги вечери с приятели, дни на плажа, около басейна или зареждащи разходки в планината. Всички очакваме предстоящото лято от повече от година и разчитаме, че ще пътуваме и почиваме „както преди". Важно е обаче да се подготвим за тях така, че да им се насладим напълно.

През изминалата година спазвахме много стриктна хигиена и се пазихме не само от върлуващия непознат вирус, но и от банални вирусни и бактериални инфекции. Това доказва, че протекцията е един от най-важните фактори за здравето ни. Ако продължаваме да се пазим, ще намалим още повече честотата на много инфекции, сред които и стомашно-чревните.

Ситуацията обаче крие риск да се отпуснем и да забравим, че след дълго отсъствие на инфекции около нас нашата защита може да е разколебана и първите срещи с вируси и бактерии да нарушат сериозно комфорта ни. Не бива да подценяваме летните вируси, които ни атакуват, както през устната кухина и носа, така и през стомашно-чревния тракт. Трябва да подходим особено внимателно при децата, които заради дистанционното провеждане на обучението, останаха далеч едно от друго. Предстоящите срещи помежду им крият рискове, които е добре да протектираме или поне да сме подготвени за тях.

57

Всички знаем, че поради повишаване на температурите през летните месеци, определени вируси започват да се чувстват „като у дома си" в стомашно-чревния тракт на хората и зачестяват инфекциите, които се причиняват от тях. Най-често това се случва при децата, но заради не добрия хранителен режим често оплаквания имат и възрастните. Обикновено симптомите, които нарушават комфорта ни, са разстройство, повръщане, висока температура. През летните месеци най-често се причиняват от ротавирусни, ентеровирусни и аденовирусни инфекции. Предават се лесно от човек на човек по въздушно-капков или контактен път. Много лесно това става при големите струпвания на хора и по курортите, като високите температури допълнително усложняват състоянието, като потискат имунната ни система.

Важно е да се пазим при посещение на басейни и плажове, ресторанти и заведения за бързо хранане. Влажната среда или заниженият контрол могат да създадат предпоставка за развитие на вируси, бактерии и гъбички. Когато с нас има деца, е добре да знаем, че при тях ротавирусните инфекции могат да се развият много бързо, като често отминават леко. Има случаи, в които диарията, причинена от ротавируси, протича тежко и може да доведе до сериозни усложнения и болничен престой. Затова е важно да продължим и да мием ръцете си често, ако имаме болен в семейството, да носим маски и ръкавици и да се пазим взимно. Добре е да продължаваме да носим със себе си мокри кърпички и дезинфектанти.

Освен това едно стомашно-чревно неразположение, протичащо с разстройство, може да доведе до дехидратация. Затова е много важно веднага след първите симптоми да започнем прием на много течности – вода и чайове, като избягваме газираните напитки и соковете с добавена захар, защото те извличат допълнителните ни водни резерви.

Когато говорим за профилактика, трябва да знаем, че най-ефективни са симбиотиците – комбинация на пробиотик с пребиотик. За тяхното приложение натрупаният опит и знания доказват, че рисковете от развитие на инфекция намаляват вследствие на приема им, а когато се развие инфекция, тя протича бързо и леко. В морето от пробиотици трябва да избираме тези, които имат най-добър баланс и са от най-добрите производители, да са с човешки произход, от последно поколение и с разнообразни щамове. Приемът им е добре да бъде под формата на сашета, за да увеличим и приема на течности. Един такъв пример е продуктът Био Баланс, който предлага форми, съобразени с индивидуалните особености на всяка възраст.

Все пак понякога, независимо от предпазването, изпадаме в състояния, свързани с разстройство и диария. В такива ситуации трябва да изберем балансиран подход, който бързо и безопасно да ни върне комфорта. Често прибягваме до аптеката и разчитаме на фармацевтите да ни препоръчат най-доброто средство. В последните години продуктите, базирани на тиндализирани микроорганизми, набират все повече доказателства в употребата при тези състояния, както и все повече опит в практиката. Тиндализираните микроорганизми доставят безопасни и ефективни бактериоцини в стомашно-чревния тракт, вследствие на което се получава инактивиране на болестотворните бактерии. Реално действието на бактериоцините може да бъде съпоставено с механизма на действие на антибиотиците. Разликата е там, че бактериоцините са естествени продукти, които нямат странични ефекти и нежелани реакции. Бактериоцините действат директно срещу причинителя на неразположението, като проявяват бактерициден и бактериостатичен ефект. Резултатите от приложението на бактериоцини настъпват бързо и на базата на пълна безопасност.

Ре-Комфорт дъвчащи таблетки съдържат бактериоцини от тиндализирани Лактобацилус ацидофилус, Лактобацилус казеи и Стрептококус термофилус. В дневната доза от 2 таблетки се съдържат общо 16 милиарда бактерии. Ре-Комфорт се приема 3 дни, като в първия ден се сдъвкват 2 таблетки еднократно, а втория и третия – два пъти по една таблетка. Продуктът е подходящ за възрастни, деца и бебета над 3-месечна възраст и се продава свободно в аптеките.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA