Как да изберете апарат за кръвно налягане

Бонус: Съвети за правилно и точно измерване.

Ася Иванова
Ася Иванова 25 август 2023

Фотография: Pexels.com

Вие никога не мерите кръвното си налягане. Защото нямате. Докато един ден, при случаен преглед, лекарят ви казва, че е високо. Или пък ви прилошава необяснимо и се оказвате с хипертония. 

Защо е важно да следите кръвното си налягане? 

Високото кръвно налягане не боли. Няма симптоми. Няма как да го усетите, докато не нанесе сериозни поражения на сърдечно-съдовата система, мозъка и другите вътрешни органи. Затова периодично трябва да го мерите. Да следите играта му - защото то играе в продължение дори само на един ден - и да сте наясно с тенденцията. 

Започне ли горната граница честичко да е около и над 130 деления, вероятно имате нужда от рязка промяна в начина на живот и от лекарства. И от апарат за измерването му. 

Какво трябва да знаете за апаратите за кръвно? 

За домашна употреба на пазара се предлагат електронни апарати. Някои от тях са напълно автоматични. Други, макар че отчитат автоматично, се напомпват ръчно. Данните излизат на дисплей, имат различна по обем памет и запомнят определен брой записи. 

На мнозина механичните апарати им изглеждат старомодни, но те са много точни, а за коректно отчитане е нужна професионална подготовка. 

За да ви е полезен, уредът трябва да мери точно. Това изисква периодично да го носите за сверяване - средно на 1- 2 години. 

Едни от хубавите и сигурни апарати са с марка Sendo, Omron, Microlife. Можете да ги видите и да попитате за тях в онлайн аптека "Витания”

Как да изберете подходящ модел? 

Сред най-важните критерии трябва да е удобството на използване. И най-модерният апарат, който няма да изваждате от кутията му, не струва. 

Вероятно най-лесно ще ви е да работите с електронен - автоматичен или полуавтоматичен с ръчно напомпване. 

Обърнете внимание следи ли освен налягането на кръвта още пулс и аритмии. Това също е полезна информация. 

Дали да е за китката или с маншет за над лакътя? Зависи от целите и възрастта ви. Ако сте с диагноза "хипертония” и сте около и над 50-те - по-добре купете с маншет за предмишницата, ще мери по-точно. 

Ширината на маншета дава отражение на меренето. Трябва да обхваща ръката ви плътно, без да стяга, но и без да е хлабав - да можете да подпъхнете два пръста, но не повече. 

Доверие заслужават качествените апарати за кръвно налягане от марките "Сендо”, "Омрон”, "Микролайф”. 

кръвно налягане

Съвети за правилно и точно измерване 

Достоверните резултати от измерването ще позволят корекции в лечението, ако е необходимо, и по-добър контрол върху хипертонията. За да се очертае ясна картина: 

- мерете кръвното си налягане 7 - 10 дни поред, в един и същ час, два пъти дневно все на лявата ръка; 

- повторете след няколко минути и записвайте резултатите; 

- за достоверно измерване трябва да сте спокойни - изчакайте, седнали удобно, около половин час след кафе, цигара, разходка или друго физическо усилие; 

- не правете нищо, не говорете, не кръстосвайте крака. Ръката с маншета, поставен на голо, трябва да е на височината на сърцето. Внимавайте със запретнатите ръкави, те обикновено притискат ръката и опорочават измерването. 

Следете кръвното си налягане дори да нямате хипертония. Само така ще реагирате адекватно, когато то започне да се вдига. 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA