Д-р Бойка Костова-Сякулова: "Важно e жената в менопауза да има нормално количество подкожна мазнина"

Люба Вангелова
Люба Вангелова 06 ноември 2023

Фотография: Радина Генчева

С мамоложката ми всяка година по време на прегледа си говорим доста – всъщност повечето теми засягат именно хормоните и "подготовката" им за настъпването на менопаузата. Разпитва ме как са се променили усещанията ми, съветва ме за какво да внимавам, какви знаци да следя.

Оплаквам ù се, че има места, на които трудно вече мога да отслабна, но според нея и не трябва, защото оттам именно организмът ми ще си "взима, каквото му е нужно" в периода на менопауза. Как точно ще стане това, е един от въпросите ми към ендокринолога д-р Бойка Костова-Сякулова. Тя бе един от участниците в откритата дискусия за менопаузата Menopositivity, организирана от Vichy, която се проведе на 18 октомври с участие на лекари от "Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда". Д-р Костова работи в "Токуда" като ендокринолог и интернист в Отделение по ендокринология от юни 2008 г.

Д-р Костова, имам чувството, че повечето процеси в женския организъм са свързани с хормони. Наскоро попаднах на информация, че след 37 години всички жени навлизат в период на пременопауза. В този период може ли жената да усети тези промени, или все още е много рано?

По принцип средно менопаузата при повечето жени настъпва около 50-те. За нормален период се смята след 47-годишна възраст до към 55. Промените в перименопаузата могат да настъпят от 3 до 6 години преди това. Някъде от 6 до 8 години след спиране на менструалния цикъл могат да продължат някакви оплаквания. Тоест период най-много от около 10 до 15 години. Ретроспективно е уточняването на времето на менопаузата – една година след последната редовна менструация, ако няма менструален цикъл, приемаме, че тя е настъпила. Но 37 години е твърде ранна възраст. Във всеки случай е индивидуално и до голяма степен е обусловено от генетични заложености. Обикновено на каквато възраст е настъпила при майката, на тази или на сходна настъпва менопаузата и при дъщерята. Но не е задължително. Влияние оказват и факторите на околната среда – например при пушачките е по-ранна менопаузата, при жени, които страдат от затлъстяване, също и жени, които продължително са били подлагани на временни инвитро процедури, като причината е по-ранното изчерпване на фоликуларния резерв.

Натрупването на мазнини в коремната област знак ли е, че се приближаваме към менопауза, или е един от митовете да оправдаваме загубата на форма?

По-скоро е мит. Натрупването на мастна тъкан в областта на корема се дължи на неправилен начин на живот – дисбаланс между храненето и разхода на енергия, свързан с физическата активност. По принцип с настъпването на менопаузата и отнемането на защитата на женските полови хормони има промяна в липидния метаболизъм на жената. Настъпва и забавяне на метаболизма като цяло, което предразполага към натрупване на килограми. Типично за жената е натрупването им в областта на ханша – т. нар. гиноидно затлъстяване. По-скоро жени, които имат слаба физическа активност, злоупотребяват със сладко, с мазни храни – при тях обикновено се наблюдава подобно натрупване на мастна тъкан в областта на корема.

Много от симптомите, с които преди поне десетилетие бяха описвани жените в менопауза, днес приписваме на жени от всяка възраст – сърцебиене, топли вълни, сухота във влагалището. Имате ли такива наблюдения?

Може би в днешно време стресовият начин на живот, липсата на движение, лошото хранене са причина повече жени да се оплакват от менопаузалните симптоми, отколкото е било преди години, когато животът е бил доста по-синхронизиран с природата. Но по принцип изброените оплаквания са типични за жените в менопауза. Най-чести са топлите вълни. Не е задължително обаче жената да има оплаквания. Около 25% от жените нямат никакви. Останалите около тричетвърти могат да имат различни симптоми. Някои могат да се сдобият с всичките възможни отклонения – в сърдечносъдовия метаболизъм, в психиката, промени в съня, остеопороза, вълните. Докато при други може да се проявяват само отделни. Тежестта на оплакванията и продължителността също е индивидуална.

Д-р Бойка Сякулова за Vichy събитие

Всъщност поне половината от жените в менопауза, които познавам, не страдат от симптома "топли вълни". Някои от тях смятат, че се дължи на правилното хранене. Има ли общо начинът на живот със симптоматиката по време на менопауза?

Жени, които имат рационален начин на живот, по-спокоен, хранят се правилно, физически активни са, без да залитат в крайности, по-рядко имат оплаквания. Но невинаги е така. Дори да живеят правилно, някои страдат от много тежки симптоми, а други, които пушат и са подложени на стрес в ежедневието си, може да нямат оплаквания. Няма подобна закономерност. Все още никой не е открил какви са причините за оплакванията на жените по време на менопауза. Съответно, ако се намери причината, може би ще успеем и да елиминираме тези прояви. В днешно време все пак разполагаме с медикаменти, с които може да повлияваме оплакванията на жената, независимо кои. Отделен е въпросът, че много от тях се страхуват от хормонозаместителната терапия. Въпрос на дискусия е със съответния лекар ендокринолог или гинеколог дали има нужда от такава терапия, кога е подходящо да се започне, в какви дози, с какви препарати.

Като млади често изпадаме в крайности в стремежа си да поддържаме стегнато тяло без мазнини. Спортуването и спазването на хранителни режими как се отразява на тялото на жената в периода на менопаузата?

Движението и правилното хранене се отразяват добре. Но залитането в крайности на много сериозни тренировки, тежки хранителни режими, които са свързани с редукция на тегло и липса на подкожна мазнина не е добре. В менопаузата подкожната мастна тъкан играе ролята на ендокринен орган, в който се синтезират малкото женски полови хормони, с които жената разполага след менопаузата. В действителност няма пълно спиране на продукцията нито на мъжки, нито на женски полови хормони. Но много малко количество от женските такива се отделят в яйчника, много малко се отделят в надбъбрека, съответно повечето от тях се образуват в подкожната мазнина, при това от мъжките полови хормони. Докато последните се образуват и в подкожната мазнина, и в яйчника, и в надбъбрека общо взето в сходни количества, както е при жените преди менопаузата. Затова е много важно жената в менопауза да има нормално количество подкожна мазнина.

В ерата на суетата голяма част от жените все още се притесняват не от самия период на менопауза, а от напълняването, което често я придружава. Задължително ли настъпва този момент и има ли начин да поддържаме обичайното си тегло, без риск от остеопороза и други обичайни страхове?

Много жени в менопауза не променят своето тегло, така че това по принцип не е задължително. Отново зависи от начина на живот, от физическата активност, от храненето. Поддържането на поднормено тегло е определено по-рисково за развитие на остеопороза и невинаги е по-благоприятно по отношение на липидния профил. Затова във всеки случай, съветвам да се поддържа здравословно тегло, дори и с цената на известно напълняване – 5-6 кг не са проблем, ако жената преди това е била с нормално тегло. Изследването за остеопороза, за липидния профил са задължителни след настъпване на менопауза, независимо от теглото и от придружаващите заболявания.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA