Накратко: захарта не подобрява настроението

Смята се, че редица проблеми могат да бъдат решени с помощта на захарта. Лошо настроение? Шоколадовото блокче ще помогне. Раздяла? Трябва да изядем парче торта. Много работа? Допълнителна причина да поръчаме десерт по време на бизнес обяд. Наистина ли това е ефективно?

Константинос Мантантзис от университета „Хумболт” в Берлин, Елизабет Мейлор от Уорикския университет и Сандра Сюнрам-Леа от Университета в Ланкастър решиха да докажат или, обратното, да разсеят митовете за захарната еуфория. Те поискаха да разберат как разтворимите въглехидрати, най-вече захарта и нишестето, влияят на настроението, а именно на гнева, енергичността, депресията и умората. Мантантзис, Мейлор и Сюнрам-Леа провериха над 30 проучвания и проведоха свой собствен метаанализ, в който взеха участие повече от 1250 души.

Оказало се, че в рамките на 30 минути след приема на захар, по-голямата част от участниците са се почувствали уморени, в сравнение с тези, които са приемали плацебо. След 60 минути много от тях са намалили значително нивото си на енергичност. Учените са стигнали до заключението, че неврологичните тригери, които се стимулират в системата за възнаграждение на мозъка след „сладката доза”, са краткотрайни. Освен това, те не водят до сериозно повишаване на нивото на удовлетвореност. Захарта не подобрява настроението и дори да засяга нашите чувства, то напротив, предизвиква по-скоро мрачни мисли.

Проучването показва липсата на доказателства, че благодарение на захарта ставаме по-весели и по-продуктивни. Това не е нищо повече от мит. Освен това Константинос Мантантзис и неговият екип още веднъж предупреждават, че злоупотребата с десерти е фактор за развитието на затлъстяване и диабет. Тези резултати са публикувани в списание Neuroscience & Biobehavioral Reviews.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA