Масажът гуаша: лек срещу отоци и тонус за кожата

Масажът гуаша е древна китайска практика за масаж на тялото и лицето, която идва от традиционната китайска медицина. Името се превежда като „остъргване на всичко лошо”: от „гуа” - остъргване, и „ша” - лошо. Остъргването по време на масажа се извършва със специална пластина, която се нарича гуаша – оттам идва и името на самата техника. Използват се пластини с различни форми, направени от камъни (нефрит, розов кварц, авантюрин) или от рога на китайски животни. Ефектът от гуаша е подобен на акупунктурата - той засяга рефлексните точки на лицето и тялото, по меридианите, но без да прониква в кожата (както е при акупунктурата). Благодарение на мощния импулс от въздействието на инструмента се подобряват всички метаболитни процеси в кожата и тялото, започват регенеративни процеси, постига се отличен лимфен дренажен ефект.

Има три вида масажи гуаша: козметичен, профилактичен и лечебно-диагностичен. Лечебният се извършва само по препоръка на специалист и се извършва само от професионално обучен масажист.

Масаж гуаша
Изначално масажът гуаша е масаж за тялото и се е използва най-често за областта на шията и гърба. Терапевтичният масаж на гърба гуаша може да изплаши чувствителните натури, защото, на първо място, е болезнен, и второ - след него остават значителни зачервявания. Колкото повече зачервявания и синини се появят по кожата, толкова повече процеси на застой има в тялото. Според интензивността, размера и мястото на зачервяванията специалистът определя какви конкретни проблеми трябва да се преодолеят. Всяка следваща масажна сесия се извършва само след пълното изчезване на зачервяванията.

При масаж на лицето такива зачервявания няма. Масажът гуаша за лице е много по-мека версия на тази техника, адаптирана за козметичните нужди на лицето.

Какво да очакваме от масажа гуаша

Масаж гуаша
Ефект на лимфен дренаж. Лимфните движения са в центъра на техниката гуаша. При въздействане върху лимфните пътища, водният баланс на клетките се възстановява. Лимфният отток и притока на кръв осигуряват своевременното елиминиране на токсините от организма. Помага за намаляване на подуването на лицето, тъмните кръгове под очите и връщането на кожата на здравословния блясък.

 

Пластичен масаж. Техниката нежно влияе върху мускулите на лицето и шията, като им позволява да се отпуснат и укрепят едновременно. Използвайки гуаша, можете да поддържате тонуса на кожата на лицето, да постигнете лифтинг ефект и да намалите появата на бръчки по естествен начин.

Рефлексотерапия. Върху лицето са разположени биологично активни точки, отговорни за функционирането на вътрешните органи и системи. Като въздейства върху тези точки, масажът гуаша повлиява на кожата и общото състояние на тялото.

За профилактика на лицето масажът гуаша е достатъчно да се практикува 2-3 пъти седмично, а при интензивен курс е възможно всеки ден. Също така е полезно да се направи преди важно събитие.

Във видеото може да видите техниките за този масаж.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA